Business Internaţional

Fitch a redus joi ratingurile Ungariei, apreciind că măsurile guvernului "merg în direcţia greşită"

Autor: Popescu Vlad

23.12.2010, 15:07 12

Fitch a redus joi cu o treaptă ratingurile de credit pe termenlung ale Ungariei, la "BBB-" pentru datoriile în valută şi "BBB"pentru cele în monedă locală, cu perspectivă negativă, deoareceplanurile guvernului instalat după alegerile din aprilie "merg îndirecţia greşită", informează Mediafax Business.

"Retrogradarea ratingurilor Ungariei reflectă o înrăutăţireconcretă a poziţiei bugetului central pe termen mediu, în timp cenivelurile relativ ridicate ale datoriei publice, datoriei externeşi datoriei bancare în valută fac ţara vulnerabilă la şocurinegative", a declarat Ed Parker, head of emerging europe la FitchSovereigns, într-un comunicat transmis de agenţia de rating.

Fitch notează totuşi că situaţia economică din Ungaria s-aîmbunătăţit, s-a reechilibrat, în parte datorită acordului definanţare externă încheiat cu FMI. Totodată, agenţia considerăcreşterea economică din primele trei trimestre ale acestui an drept"încurajatoare".

"Totuşi, noul guvern Fidesz, care a câştigat o majoritateparlamentară de două treimi după alegerile din luna aprilie aacestui an, a adoptat planuri care merg în direcţia greşită în ceeace priveşte consolidarea fiscală. Astfel, aceste planuri ar puteaînrăutăţi perspectiva bugetară pe termen mediu cu circa 4 puncteprocentuale din PIB în perioada 2011-2012. Deşi deficitul bugetuluicentral este proiectat să se restrângă la 2,9% în 2011, cifra esteredusă de creşterea anticipată de 3,2% din PIB a veniturilor caurmare a regresului reformelor din sistemul de pensii", se spune încomunicat. Citiţi mai multe pe www.mediafax.biz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO