Business Internaţional

Financial Times: Întârzie construcţia gazoductului planificat de Rusia către China

Financial Times: Întârzie construcţia gazoductului...

Autor: Laura Buciu

28.01.2024, 17:56 43

Prim-ministrul mongol L. Oyun-Erdene a declarat că este posibil ca construcţia noului gazoduct planificat de Rusia Power of Siberia-2 către China, care ar fi trebuit să înceapă în acest an, să fie amânată, a relatat duminică Financial Times.

Rusia a fost în discuţii pentru a construi o nouă conductă care să transporte 50 de miliarde de metri cubi de gaz pe an din nordul Rusiei către China prin Mongolia, aproape la fel de mult ca şi gazoductul Nord Stream 1 pe sub Marea Baltică, acum în pană, care a fost avariat în 2022.

China şi Rusia nu au ajuns încă la un acord asupra detaliilor cheie ale proiectului mamut, a declarat el pentru Financial Times, adăugând că preţurile globale record la gaze din ultimii doi ani au complicat discuţiile.

Gazprom, care va opera Power of Siberia-2, a declarat că îşi propune să înceapă să livreze gaze până în 2030. Dar acordul asupra unor aspecte cheie, inclusiv preţul, rămâne evaziv.

„Aceste două părţi au încă nevoie de mai mult timp pentru a face cercetări mai detaliate privind studiile economice”, a declarat Oyun-Erdene pentru FT. „Părţile chineză şi rusă fac încă calcule şi estimări şi lucrează la beneficiile economice”, a spus el

Gazprom şi Kremlinul nu au răspuns la o solicitare de comentarii din partea Reuters. Ministerul de Externe al Chinei nu a putut fi contactat imediat.

Rusia îşi intensifică livrările către China pentru a compensa pierderea unei mari părţi din vânzările sale de gaze în Europa de la invazia sa în Ucraina, în urmă cu aproape doi ani, care a determinat statele occidentale să aplice sancţiuni Moscovei şi să reducă dependenţa de energia rusă.

Vicepremierul rus Viktoria Abramchenko a declarat anul trecut pentru agenţia de presă de stat TASS că construcţia părţii mongole a legăturii de gaz rusesc către China ar putea începe în primul trimestru sau în prima jumătate a anului 2024.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO