Business Internaţional

Ferrari nu va fi inca lansata pe pista ofertelor publice

22.04.2003, 00:00 13

Producatorul de masini sport de lux, Ferrari isi va intarzia probabil listarea publica programata pentru acest an, deoarece investitorii de genul Mediobanca isi pot pierde banii in urma unei vanzari de actiuni, au spus surse din interiorul companiei, citate de Bloomberg.com.
Mediobanca, cea mai mare banca de investitii a Italiei, a cumparat de la Fiat o treime din capitalul Ferrari in luna iunie a anului trecut pentru suma de 775 milioane de euro. Mediobanca intentioneaza sa-si vanda actiunile in cadrul unei oferte publice initiale in acest an. "Daca nu se produce o rasturnare esentiala pe piata, nu cred ca se vor lista public pana in aprilie anul viitor", este de parere Nick Potter, analist la Theodoor Gilissen Bankers.
De la momentul cand Mediobanca a achizitionat pachetul, indicatorul Bloomberg care cuprinde 10 producatori auto europeni a scazut cu 29 de procente, iar actiunile Fiat au scazut cu 49%. Aceasta achizitie a ridicat valoarea Ferrari, ale carei masini sunt conduse de celebritati precum Michael Jordan, la 2,4 miliarde de euro. Aceasta suma este cu 1 miliard de euro mai mare decat estimasera analistii ca valoreaza Fiat, pe baca comparatiilor cu Porsche.
Fiat, care detine 56% din Ferrari, a inceput sa vanda din active pentru a-si reduce datoriile si a reveni la profit, dupa pierderea record de 3,9 miliarde de euro de anul trecut.
Cotele de piata in Italia ale marcilor Fiat, inclusiv Alfa Romeo si Lancia, au coborat la un nivel record de 27,6 procente in luna februarie, pe masura ce au pierdut teren in fata companiilor rivale precum Ford Motor si PSA Peugeot Citroen.
Fiat nu doreste sa piarda controlul asupra unuia din ultimele sale afaceri profitabule dupa ce anul acesta a fost fortata sa-si vanda compania de asigurari Toro Assicurazioni si divizia aeronautica FiatAvio pentru a strange lichiditati.
Anul trecut profitul Ferrari a scazut pentru prima data in patru ani deoarece compania a platit bonusuri de 21 de milioane de euro directorilor executivi, inclusiv presedintelui companiei Luca Cordero di Montezemolo. Vanzarile de masini Ferrari, al caror pret ajunge pana la 661.000 de euro, au crescut cu 14 procente pana la 1,2 miliarde de euro.
Rezultatele de top ale constructorului auto pe circuitele de Formula Unu nu au mai  fost la fel de bune in acest an. Masinile Ferrari nu au castigat nici una din cele trei curse de pana acum. Ferrari a castigat campionatele soferilor si constructorilor timp de trei ani la rand cu pilotii Michael Schumacher si Rubens Barrichello.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO