Business Internaţional

Fenomenul Berlusconi: Cum un miliardar condamnat pentru fraudă îşi croieşte drum spre conducerea ţării cu voturi cumpărate

Fenomenul Berlusconi: Cum un miliardar condamnat pentru fraudă îşi croieşte drum spre conducerea ţării cu voturi cumpărate

Italienii sunt chemaţi la vot pe 24-25 februarie într-un scrutin al cărui rezultat va marca toată Europa

Autor: Bogdan Cojocaru

07.02.2013, 00:07 1545

În Italia, fostul premier Silvio Berlusconi le promite alegătorilor patru miliarde de euro în returnări de taxe dacă va ajunge din nou la putere. Trecut prin multe scandaluri politice, de fraudă şi chiar sexuale, miliardarul nu se sfieşte să atace Germania şi euro, iar campania lui gălăgioasă pare că are succes în ochii populaţiei, sătulă de recesiune şi şomaj.

Însă ascensiunea lui Berlusconi riscă să arunce Italia, o economie majoră a zonei euro, din nou în vârtejul pieţelor şi reprezintă un semn că Europa întreagă se confruntă cu un deficit de politicieni experimentaţi.

"Berlusconi vrea să cumpere voturile italienilor cu banii pe care tot ei au fost nevoiţi să-i plătească pentru a acoperi deficitul lăsat în conturile publice de chiar Berlusconi, care a guvernat în opt din ultimii zece ani", a declarat actualul premier, tehnocratul Mario Monti.

În faţa susţinătorilor exaltaţi, Berlusconi a promis că dacă coaliţia sa ajunge la guvernare, "va construi o cale pentru a reduce presiunea fiscală" prin abolirea impozitului pe prima locuinţă reintrodus de Monti şi va rambursa în bani lichizi cele patru miliarde de euro încasate de stat în contul acestei taxe. El s-a angajat să îngheţe taxa pe valoare adăugată şi să elimine taxele impuse companiilor regionale, scrie Financial Times. Berlusconi, care a fost de trei ori premier, este el însuşi proprietar de fabrici, ziare şi vapoare şi este foarte probabil ca afacerile lui să beneficieze de măsurile pe care le promite.

De această dată, politicianul în vârstă de 76 de ani vrea să devină ministru al economiei. De asemenea, partidul său nu va introduce vreun impozit pe avere. Alegerile anticipate şi pe care tot el le-a provocat au fost stabilite pentru 24-25 februarie.

"Chiar şi idioţii pot inventa noi taxe, însă doar cei inteligenţi ştiu cum să reducă cheltu­ielile", a declarat Berlusconi.

Rambursarea taxei pe locuinţă ar urma să fie finanţată printr-un acord cu Elveţia pentru impozitarea activităţilor şi activelor italiene de acolo. Astfel Italia ar încasa între 25 şi 30 mi­li­arde euro dintr-un singur foc, apoi câte 5 mld. euro anual. "Magnific. Berlusconi a guvernat mulţi ani şi nu şi-a respectat nicio promisiune. Acum este la a patra încercare, iar italienii au memorie bună", a replicat Monti. Dar el se înşală. Son­dajele de popularitate arată că Berlusconi şi coaliţia lui de centru-dreapta se apropie încet de oponenţii din Partidul Demo­crat condus de Pier Luigi Bersani, care pierd teren şi din cauza unui scandal în care este implicată cea mai veche bancă din lume, Banca Monte dei Paschi di Siena, cu care formaţiunea are legături strânse.

Şoc, aplauze, lacrimi

"Europa de Sud este dezamăgită de politicile Bruxellesului, iar Berlusconi, simţind sentimentele populaţiei, face o contrapro­punere - Italia să părăsească zona euro. Rivalii săi sunt şocaţi, oamenii de rând aplaudă, iar experţii plâng", explică The Voice of Russia succesul fostului premier.

Programul lui Berlusconi, considerat de unii economişti minunat în teorie, dar nerealist, se bazează pe privatizarea companiilor de stat precum Enel, Eni şi Finmeccanica, însă fără ca guvernul să-şi piardă controlul, pe vânzări masive ale activelor statului şi concesii. Chiar dacă planului lui Berlusconi îi lipseşte credi­bilitatea, acesta are efectul de a-l provoca pe Monti să promită propriile reduceri de taxe. Planul Monti presupune reducerea veniturilor din taxe cu 30 mld. euro în cinci ani.

Actualul premier l-a înlocuit pe Berlusconi în noiembrie 2011 şi a impus un tratament cu aus­teritate pentru a proteja economia de criza da­toriilor europene. Berlusconi, acum judecat pentru acuzaţii de plată pentru favoruri sexuale de la o minoră şi condamnat la patru ani de în­chisoare pentru fraudă, a demisionat la pre­siu­nile pieţelor, ale opoziţiei şi ale liderilor euro­pe­ni precum cancelarul german Angela Merkel.

În atacurile asupra Germaniei, a euro şi a opoziţiei, Berlusconi omite să spună că parla­mentarii partidului său au aprobat aproape toate măsurile de austeritate ale lui Monti, inclusiv reintroducerea aceleiaşi taxe pe proprie­tate pe care promite că o va retrage.

Un sondaj de popularitate realizat pentru RAI3 şi publicat la începutul săptămânii arată că diferenţa dintre coaliţia de centru-stânga, bazată pe Partidul Democrat, şi coaliţia de centru-dreapta a lui Berlusconi s-a îngustat la 6,1 puncte, potrivit Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO