Business Internaţional

Fenomenele meteo extreme cauzează probleme navigaţiei maritime: Canalul Panama este blocat din cauza secetei, iar specialiştii avertizează că perturbările se vor înmulţi. „Cu toţii ne bazăm pe produsele transportate prin oceanele lumii, dar niciodată nu ne întrebăm cum ajung acestea la destinaţie, decât dacă lucrurile merg prost”

Fenomenele meteo extreme cauzează probleme navigaţiei...

Autor: Valeriu Dănilă

21.08.2023, 14:24 140

Un număr din ce în ce mai mare de evenimente meteorologice extreme cauzează probleme pe liniile majore de navigare maritimă, titrează CNBC.

În Panama nivelurile scăzute ale apei au determinat ţara din America Centrală să reducă numărul de nave care trec prin Canalul Panama, un punct cheie al tranzitului global.

Restricţiile au dus la creearea unor cozi lungi de nave care aşteaptă să treacă prin canal, rută preferată de multe companii deoarece scurtează trnazitul dintre Oceanul Atlanic şi Pacific.

Autoritatea Canalului Panama, instituţia care gestionează canalul, a declarat la începutul acestei luni că măsurile sunt necesare din cauza „provocărilor fără precedent”. Instituţia a adăugat că severitatea secetei din acest an „nu are precedent istoric”.

Peter Sands, analist-şef la Xeneta, a spus că blocaje există „peste tot”, dar că, de obicei, doar evenimentele majore, cum ar fi obstrucţionarea Canalului Suez din 2021, tind să expună fragilitatea modelului de livrare „just-in-time”.

„Cu toţii ne bazăm pe produsele transportate prin oceanele lumii, dar niciodată nu ne întrebăm cum ajung acestea la destinaţie, decât dacă lucrurile merg prost”.

Ever Given, una dintre cele mai mare nave din lume, a fost blocată timp de o săptămână în martie 2021, pe suprafaţa canalului Suez din cauza vânturilor puternice. Blocajul a oprit tot traficul pe una dintre cele mai aglomerate rute comerciale din lume, provocând perturbări masive între Europa, Asia şi Orientul Mijlociu.

De atunci, analiştii au avertizat că vremea extremă determinată de criza climatică ar putea creşte frecvenţa evenimentelor de acest tip, având consecinţe devastatoare asupra lanţurilor de aprovizionare, securitatea alimentară şi economiilor regionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO