Business Internaţional

Un nou fenomen în SUA: Folosirea drogurilor în timpul programului de lucru. Sunt afectate chiar şi industriile supuse reglementărilor federale precum transporturile şi apărarea. „Managerii sunt în prima linie în luarea acestor decizii care sunt foarte dificil de făcut”

Un nou fenomen în SUA: Folosirea drogurilor în timpul...

Autor: Valeriu Dănilă

22.06.2023, 13:27 162

Unul din şase adulţi americani spune că fumează marijuana, un procent care a eclipsat numărul fumătorilor de ţigări, conform datelor prelucrate de Gallup, iar extinderea legalizării a determinat mai multe companii să renunţe la testarea angajaţilor, titrează The Wall Street Journal.

„Managerii sunt în prima linie în luarea acestor decizii care sunt foarte dificil de făcut”, spune Eric Mark, partener la firma de avocatură Littler Mendelson. Acesta sugerează că este necesar ca mai multe persoane să observe că un coleg este intoxicat, pentru a putea lua măsuri.

Angajaţii din anumite domenii, inclusiv cele legate de apărare şi transport, sunt supuşi unor teste aleatorii sau de rutină, care pot detecta consumul de marijuana chiar şi la câteva săptămâni după consum.

Legalizarea rapidă a canabisului în scop recreaţional, care este acum legal în aproape jumătate dintre statele americane, a provocat confuzie printre angajaţi, se plâng oficialii din industrie.

În cazul transportului de marfă, chiar şi şoferilor cărora li s-a zis că nu au voie să fumeze marijuana sunt câteodată prinşi că nu respectă regulile, a explicat Dan Horvath vice president of safety policy la American Trucking Associations.

Mulţi camionagii locuiesc în state în care marijuana este legală, dar domeniul lor de activitate se supune reglementărilor federale care interzic consumul. Un sondaj recent realizat de American Transportation Research Institute a arătat că un sfert dintre companiile de transport au avut neînţelegeri cu angajaţii referitoare la interzicerea fumatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO