Business Internaţional

Fed primeste puteri sporite pentru a contracara criza

29.09.2008, 21:05 18

Banca centrala americana (Fed) ar putea avea un cuvant mai important de spus in ceea ce priveste ratele dobanzii pe termen scurt in urma adoptarii legislatiei privitoare la planul guvernului de salvare a pietelor de credit in valoare de 700 miliarde de dolari, Fed-ului urmand sa-i fie mai usor sa pompeze fonduri in sistemul bancar, conform Bloomberg.

Proiectul de lege autorizeaza Fed sa plateasca, incepand cu 1 octombrie, dobanda pentru rezervele detinute de institutiile financiare in cadrul bancii centrale. Astfel, bancile ar fi incurajate sa depuna fondurile in exces in conturi Fed, in loc sa le depoziteze pe pietele monetare.
Pe fondul infuziilor de lichiditati realizate de Fed in sistemul financiar in ultimii doi ani in scopul incurajarii finantarii interbancare, bancii centrale i-a fost mai dificil sa estimeze conditiile de piata si sa mentina dobanda overnight la 2%. Permitandu-i-se sa plateasca dobanda la rezerve, Fed "va putea avea o politica de credit care sa fie independenta de cea monetara", a declarat Marvin Goodfriend, profesor de economie in cadrul Carnegie Mellon University.
In acelasi timp, noua legislatie intareste controlul Congresului asupra creditelor de urgenta acordate de banca centrala.
Proiectul de lege cere bancii centrale sa inainteze Congresului rapoarte privitoare la creditele acordate de aceasta catre institutii non-bancare incepand cu data de 1 martie, cat si informari la cel putin fiecare doua luni pe perioada in care creditele sunt valabile.
Banca centrala fusese deja autorizata in 2006 sa inceapa sa plateasca dobanda la rezerve in octombrie 2011.
In mai, Bernanke a cerut presedintelui Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, sa modifice termenul. Legislatorii americani revizuiesc planul in valoare de 700 de miliarde de dolari prin care guvernul american va achizitiona active cu probleme de la institutii financiare, iar acesta ar putea fi aprobat in curand.
Proiectul de lege nu mentioneaza Fed-ul in sectiunea care i-ar conferi bancii centrale autoritatea de a plati dobanda la depozite.
In proiect se arata ca partea din legea din 2006 care autorizeaza banca centrala sa faca aceste plati este modificata, data de 1 octombrie 2011 fiind inlocuita cu cea de 1 octombrie 2008.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO