Business Internaţional

Fed paseste pe un teren minat dupa ce a redus dobanda la dolari la zero

Fed paseste pe un teren minat dupa ce a redus dobanda la dolari la zero
17.12.2008, 16:53 16

In urma deciziei luate de conducerea bancii, dobanda practicata de Fed ar urma sa varieze intre 0% si 0,25%, potrivit oficialilor institutiei. Noua strategie - aparuta dupa ce mijloacele conventionale de combatere a crizei au esuat in a infrunta ceea ce ar putea deveni cea mai severa recesiune postbelica - implica de asemenea o cooperare mult mai stransa intre banca centrala si Trezorerie, scrie presa internationala.

Scopul noii abordari a autoritatilor de la Washington este acela de a impulsiona creditarea si consumul, ceea ce ar putea genera o revenire a economiei americane pana la jumatatatea anului viitor. De asemenea este de asteptat ca banca centrala sa mentina dobanda la un nivel redus pentru o perioada relativ lunga de timp.
"Pentru ca noile masuri sa functioneze corect este nevoie de o imbinare intre pachetele de stimulare monetara si cele de stimulare fiscala", a declarat fostul presedinte al Fed, Lyle Gramley, in prezent consilier economic in cadrul Stanford Group. Banca centrala americana a semnalat deja ca doreste sa se "asigure ca pachetul guvernamental de stimulare fiscala, care urmeaza sa fie adoptat, va fi pe deplin sprijinit si finantat de catre Fed", se arata intr-un comunicat al institutiei.
Urmatorii pasi ai Fed ar putea cuprinde un pachet de masuri care sa sprijine industria creditelor ipotecare, precum si extinderea unui program in valoare de 200 mld. dolari menit sa impulsioneze operatiunile din segmentul cardurilor de credit si al imprumuturilor pentru studenti. Noul plan implica insa si o serie de riscuri, cel mai vizibil fiind cel al distorsionarii preturilor de pe piata pentru o perioada lunga de timp, in conditiile in care dobanda zero mentine pe linia de plutire debitorii insolventi.
Miscarea Fed vine in conditiile in care datele autoritatilor americane indica o scadere record a indicelui inflatiei, in luna noiembrie, ceea ce a generat un nou val de temeri referitoare la pericolul deflationist.
In acelasi timp, zona euro se indreapta spre cel mai dificil trimestru din punctul de vedere al consumului inregistrat vreodata, ceea ce ar putea forta Banca Centrala Europeana sa adopte o pozitie mult mai apropiata de cea a oficialilor Fed.
Comitetul de politica monetara al Fed a anuntat ca va folosi "toate uneltele disponibile" pentru a contracara recesiunea si restrangerea semnificativa a consumului - motorul intregii economii americane. Si asta in situatia in care retailerii americani au fost nevoiti sa recurga la reduceri semnificative pentru a contracara restrangerea constanta, in ultimele sase luni, a consumului.
Presedintele Fed, Ben Bernanke, a recurs deja la o serie de masuri inovatoare in incercarea de a stimula redresarea economica. Printre noile tehnici se numara cumpararea masiva de obligatiuni emise de Trezorerie.
In acelasi timp, banca centrala a creat o serie de programe de creditare, care sa revitalizeze imprumuturile atat in randul consumatorilor, cat si al corporatiilor.
In saptamanile urmatoare, banca centrala urmeaza sa inceapa derularea unui program in valoare de 600 mld. dolari, prin intermediul caruia va cumpara instrumente garantate de Fannie Mae si Freddie Mac si de celelalte institutii financiare sprijinite de guvern.
In acelasi timp, presedintele ales Barack Obama, si-a aratat sprijinul pentru noile masuri ale bancii centrale, adaugand ca in situatia in care Fed nu mai are niciun spatiu de manevra in ceea ce priveste modificarea dobanzii de referinta, un nou pachet de stimulente fiscale isi face din ce in ce mai simtita nevoia. "Instrumentele traditionale de lupta impotriva recesiuni incep sa se epuizeze", a declarat Obama, in incercarea de a explica nevoia unor masuri de contraatac inovatoare.
Analistii par a fi de acord cu aceasta perspectiva, punand un accent deosebit pe capacitatea autoritatilor de a inova. "Singura limitare pe care autoritatile o au in fata in acest moment este legata de propria lor creativitate", a declarat David Restler, economistul-sef al Nomura Securities International. "Ceea ce face banca centrala in acest moment este sa ne spuna ca niciunul dintre instrumentele traditionale nu se mai afla pe masa", a adaugat acesta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO