Business Internaţional

Fed: incetinirea cresterii economice nu va determina o noua reducere a dobanzii

23.05.2008, 21:33 17

Banca centrala americana (Fed) si-a redus proiectia privitoare la rata de crestere a economiei americane pe acest an, anticipand in acelasi timp ca rata somajului va consemna o crestere peste asteptari, scrie BBC News.
Fed si-a redus estimarea de crestere pentru acest an pana la 0,3%-1,2%, fata de 1,3%-2%, estimarea lansata in februarie. Banca centrala a anuntat in acelasi timp ca rata somajului va atinge 5,7%.
Totusi, strategii bancii au semnalat ca reducerea ratei de crestere in primul semestru al anului nu va fi suficienta pentru a determina noi reduceri ale ratelor dobanzii din cauza deteriorarii perspectivelor privitoare la inflatie, conform Bloomberg.
"In ciuda mentinerii riscurilor privitoare la crestere, Fed este in acelasi timp ingrijorata de riscurile legate de cresterea inflatiei, avand in vedere majorarea in continuare a preturilor la petrol si marfuri", au declarat oficialii Fed. Actiunile americane au inregistrat scaderi in urma declaratiei Fed, indicele de referinta Dow Jones pierzand 227,5 puncte, sau 1,7%, pana la 12.601,2 puncte, iar dolarul a scazut in raport cu euro si yenul. Indicele Standard & Poor's 500 a scazut cu 22,69, sau 1,6%, pana la 1390,71 puncte.
Multi oficiali anticipeaza o reducere a cresterii economice in perioada ianuarie-iunie. In acelasi timp, acestia si-au majorat estimarile privitoare la preturile de consum. Stenograma reuniunii din 29-30 aprilie a comitetului Fed releva faptul ca presedintele Fed Ben Bernanke si colegii sai sunt din ce in ce mai preocupati de estimarile publice privitoare la inflatie, a carei rata a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani in aceasta luna. Traderii anticipeaza ca banca centrala isi va mentine rata de referinta neschimbata luna viitoare si o va majora pana la sfarsitul acestui an.
Decizia din 30 aprilie de reducere a ratei de referinta cu un sfert de punct pana la 2% a reprezentat o decizie "la limita" pentru majoritatea membrilor comitetului Fed, reiese din stenograma.
Strategii au revizuit estimarile economice in cadrul reuniunii. Preturile de consum, excluzandu-le pe cele la energie si alimente, sunt asteptate sa creasca cu 2,2% pana la 2,4%, fata de 2-2,2%, estimarea anterioara.
Este posibil ca raportul Fed sa fi sporit temerile investitorilor privitoare la stagflatie, combinatia dintre o stagnare a cresterii economice si un nivel ridicat al inflatiei inregistrata in anii '70, a declarat Keith Hembre, economist-sef in cadrul firmei FAF Advisors.
Strategii si-au redus estimarile privitoare la cresterea economica dupa ce datele economice au indicat un declin continuu al sectorului rezidential si o reducere a increderii consumatorilor pana la cel mai scazut nivel din 1980 incoace.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO