Business Internaţional

Fed a redus dobanda la dolari la 2% si va lua o pauza

02.05.2008, 17:44 12

Federal Open Market Committee, comitetul de politica monetara al bancii, a micsorat miercuri rata dobanzii cheie cu un sfert de punct procentual, pana la valoarea de 2%, operand astfel cea mai agresiva reducere a ultimilor doi ani.
In acelasi timp, Fed nu a confirmat efectuarea unor reduceri ulterioare si le-a descris pe cele deja efectuate ca fiind "substantiale". Presedintele Fed, Ben Bernanke, se confrunta cu o dezvoltare economica nesigura si un maxim record al preturilor petrolului si bunurilor de larg consum, care ameninta sa alimenteze inflatia. Banca centrala nu a exclus posibilitatea unor noi reduceri si este posibil ca ea sa actioneze in continuare in vederea stabilizarii situatiei de pe piata financiara prin masuri precum cresterea imprumuturilor in lichiditati pentru bancile comerciale.
"Nu este o urgenta. Este destul de limpede ca ei (Fed) cred ca au facut destule, si va dura ceva timp pana cand efectele acestei ultime reduceri vor fi simtite pe deplin in economie", spune David Resler, economist-sef la Nomura Securities International in New York.
Cu cateva ore inainte de decizia Fed, Departamentul de Comert a anuntat o crestere anuala a PIB de 0,6% in primul trimestru al acestui an, si numai o crestere a stocurilor a impiedicat o contractie economica.
In luna martie, banca centrala a Statelor Unite a inceput sa imprumute bancile de pe Wall Street la o rata redusa a dobanzii. In acelasi timp, institutia a salvat Bear Stearns de la faliment prin prima linie de credit pentru institutii non-bancare din anii '30 incoace.
Secretarul trezoreriei, Henry Paulson, a declarat miercuri ca actuala criza a pietei creditelor este aproape de sfarsit.
"(Fed) a avut succes in lupta impotriva crizei economice. Nu exista niciun motiv pentru care sa nu continue sa asigure lichiditati fara a cobori rata dobanzii cheie", spune William Ford, fost presedinte al Altanta Fed, acum directorul departamentului financiar al Middle Tennessee State University.
Comitetul de politica monetara al Fed se va intruni din nou in zilele de 24 si 25 iunie in Washington. Traderii estimeaza ca Fed va mentine rata imprumuturilor interbancare overnight (pentru 24 de ore) la 2% pentru restul acestui an, desi estimeaza ca sunt sanse de 22% in ce priveste o noua reducere, de un sfert de punct procentual, in luna iunie.
Decizia de miercuri aduce cele sapte reduceri ale ratei dobanzii operate de Fed din luna septembrie la un total de 3,25 puncte procentuale.
In anul 2001, banca centrala a redus rata de referinta de 11 ori, totalizand 4,75%.
Predecesorul lui Ben Bernanke, Alan Greenspan, a fost criticat anul acesta de unii economisti pentru alimentarea bulei inflationiste prin mentinerea unei rate scazute pentru o perioada prea mare de timp. Acest gen de ingrijorari il impiedica probabil si pe Bernanke sa faca noi reduceri.
"Focul incrucisat la care a fost supusa banca sub conducerea lui Greenspan pentru mentinerea ratei de 1% il va impiedica pe Bernanke sa coboare sub 2%", este de parere fostul presedinte al Fed in Dallas, Robert McTeer.
In cadrul sedintei din aceasta saptamana, guvernatorii Fed si presedintii filialelor au furnizat noi estimari trimestriale ce urmeaza sa fie publicate pe data de 21 mai.
"Activitatea economica se mentine scazuta. Conditiile aspre de creditare si contractarea pietei imobiliare isi vor face simtit efectul asupra cresterii economice pe durata urmatoarelor trimestre", mentioneaza o declaratie a comitetului Fed de politica monetara. Economia a avut un ritm foarte lent, pe fondul celei mai grave crize ipotecare a ultimilor 25 de ani, si da foarte putine semne de ameliorare. Investitiile in proiectele rezidentiale au inregistrat o scadere anuala de 27%, cea mai mare din anul 1981.
In acelasi timp, oficialii Fed si-au exprimat ingrijorarea privind cresterea preturilor, spunand ca "incertitudinile privind inflatia raman crescute".
In timp ce numerosi economisti afirma ca inflatia a devenit o amenintare la fel de mare ca recesiunea economica, in special din cauza scumpirii alimentelor si petrolului, administratia prezidentiala sustine ca inflatia de baza (care nu ia in calcul preturile alimentelor si energiei) a ramas stabila in ultimii patru ani, la aproximativ aceeasi valoare de 2,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO