Business Internaţional

Favorizează mâncarea prăjită apariţia cancerului? Concluzia la care a ajuns un chimist

Favorizează mâncarea prăjită apariţia cancerului?...

Autor: Oana Bujor

20.08.2016, 09:38 210

Conform Descoperă.ro, motivul pentru care cunoaştem potenţialul pericol al acrilomidelor a fost descoperit într-un tunel subteran. Acum 20 de ani, muncitorii lucrau pe creasta Hallendsas din peninsula Bjare (sudul Suediei). Muncitorii au fost testaţi pentru a vedea dacă nivelul moleculei de acrilomida din sânge era normal, prin analizarea unui grup de control. Testele au demonstrat că cei din grupul de control aveau un nivel crescut de acrilomide în sânge. În primă fază, experţii au considerat că sursa sunt burgerii. Nivelul crescut de acrilomide a fost descoperit în produsele care conţineau cartofi prăjiţi, precum şi în cafea.

Nu contează dacă mâncarea este organică sau nu, modul de preparare contează. Acrilomidele se formează în reacţiile dintre amino-acizi naturali şi carbohidraţi. Aceştia nu se regăsesc în mâncarea negătită sau fiartă. Lactatele, carnea sau peştele nu conţin în general acrilomide. Astfel, o regulă de aur a luat naştere, mâncarea trebuie gătită până devine aurie, nu neagră.

Pentru a evita formarea acrilomidelor, mâncarea ar trebui gătită la temperaturi scăzute, însă prin această metodă bacteriile nu pot fi distruse, aşa că riscul intoxicaţiilor alimentare creşte.

Deşi cercetătorii au identificat sursa acrilomidelor, aceştia nu au stabilit că este cancerigenă pentru oameni atunci când este consumată în cantităţi mici.

Sursa: http://bit.ly/2bhE11R.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO