Business Internaţional

Fara presedintele SEC economia nu se redreseaza

06.12.2002, 00:00 10

Incertitudinile cu privire la viitorul presedinte al Comisiei americane pentru operatiuni bursiere (Securities and Exchange Commission - SEC) impiedica relansarea economica a Statelor Unite, au afirmat o serie de analisti, citati de Reuters.
Companiile isi infraneaza investitiile din cauza inconvenientelor cauzate de consecintele practice ale unui document (Sarbanes-Oxley Act) aprobat de Congresul SUA in luna iulie, in cadrul celei mai importante reforme a legislatiei financiar-contabile din anii '30 pana in prezent, au indicat analistii.
Avand in vedere ca neclaritatile cu privire la acest document raman fara raspuns in conditiile vidului existent la conducerea SEC, economistul-sef al Camerei de Comert a SUA, Martin Regalia, a apreciat ca ezitarile companiilor fata de asumarea de riscuri sunt cauzate de incertitudinile care inconjoara Comisia americana pentru operatiuni bursiere.
Fostul presedinte al SEC, Harvey Pitt, si-a prezentat demisia la inceputul lunii noiembrie, in contextul scandalului legat de angajarea in cadrul institutiei a unui functionar acuzat de frauda. El a omis sa precizeze comisarilor institutiei si Casei Albe ca William Webster, care fusese numit recent in functia de director al Consiliului pentru probleme de contabilitate, a fost directorul si presedintele comisiei de audit al unei companii acuzate de frauda, US Technologies. Webster a demisionat si el la 12 noiembrie, in urma scandalului.
Presedintele SUA, George W. Bush, ar putea numi un nou presedinte al SEC in urmatoarele doua-trei saptamani, in timpul vacantei parlamentare, potrivit unor surse din Congresul american.
Pietele de valori mobiliare din SUA au incheiat sedinta de miercuri in scadere usoara, pe fondul semnalelor persistente care arata ca economia nu si-a revenit complet dupa recesiunea din 2001, reluarea investitiilor efectuate de companii fiind considerata drept ingredientul care lipseste pentru o redresare economica clara. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO