Business Internaţional

Fantoma recesiunii bantuie marile economii din Europa si Asia si da fiori reci investitorilor pe bursa

Fantoma recesiunii bantuie marile economii din Europa si Asia si da fiori reci investitorilor pe bursa

Click pentru imaginea intreaga

29.01.2008, 17:21 15

Este posibil ca economia americana sa fi intrat deja in recesiune, alte tari urmand probabil sa se confrunte cu acelasi fenomen in curand, scrie Bloomberg.
Japonia, Marea Britanie si Singapore, care reprezinta impreuna aproximativ 12% din economia mondiala, sunt vulnerabile, efectele crizei din Statele Unite afectandu-le economiile deja slabite. Chiar si pietele emergente, inclusiv China, ar putea avea de suferit in conditiile reducerii exporturilor catre Statele Unite.
Rezultatul: cresterea globala ar putea incetini pana la aproape cele 3 procente care, conform economistilor, marcheaza intrarea in recesiune, de la 4,7% in 2007. "O anumita forma de recesiune globala este inevitabila la un moment dat", declara fostul presedinte al Fed Alan Greenspan.
In aceste conditii, bancile centrale din Japonia, Marea Britanie si zona euro resimt presiuni in sensul urmarii exemplului presedintelui bancii centrale americane (Fed) Ben S. Bernanke, care saptamana trecuta a accelerat ritmul reducerilor de rate ale dobanzii printr-o actiune de urgenta de reducere a dobanzii cu trei sferturi de punct procentual, pana la 3,5%. Strategii ar putea decide o noua reducere cu pana la o jumatate de punct pe 30 ianuarie, indica tranzactiile cu contracte futures.
Jim O'Neill, economist-sef in cadrul bancii de investitii Goldman Sachs Group din Londra, spune ca cresterea din primul semestru al acestui an ar putea fi "cea mai slaba din 2002 si poate chiar din 2001 incoace". "Economia incetineste peste tot", spune el. Efectele crizei din State se transmit prin mai multe canale. O scadere a cheltuielilor consumatorilor si companiilor din Statele Unite reduce cererea de bunuri importate. Criza de pe piata americana a creditelor ipotecare subprime a dus la o majorare a costurilor de creditare pe plan global si a obligat bancile europene si asiatice sa realizeze reduceri de valoare contabila a activelor (writedown) de ordinul miliardelor de dolari. Scaderea preturilor actiunilor americane atrage dupa sine scaderi pe alte piete de actiuni.
Ieri, pietele de actiuni din Europa si Asia au inregistrat noi scaderi pe fondul temerilor privitoare la incetinirea economiei americane si la posibilitatea ca bancile sa se confrunte cu noi pierderi legate de creditele ipotecare subprime.
Actiunile bancilor Barclays si Royal Bank of Scotland au scazut in Londra dupa ce Dresdner Kleinworth a anticipat noi operatiuni de writedown, in timp ce Mitsubishi UFJ Financial Group a scazut in Tokio dupa ce Goldman Sachs a declarat ca Japonia se afla probabil in recesiune.
Indicele MSCI World a pierdut 0,9% pana la 1.426,62 puncte.
"Ceea ce ne ingrijoreaza este spectrul unei recesiuni", a declarat Emmanuel Soupre, din cadrul Neuflize Gestion. "Cu cateva saptamani in urma, nimeni nu putea determina daca ne confruntam cu o incetinire a ritmului de crestere sau cu o recesiune. Cu cat trece timpul, cu atat se contureaza mai clar spectrul recesiunii. Suntem convinsi ca pietele de actiuni vor continua sa scada."
Indicele european Dow Jones Stoxx 600 a pierdut 1,2%. Indicele francez CAC 40 a scazut cu 1,3%, cel britanic FTSE 100 a coborat cu 2,10%, iar indicele german DAX a inregistrat o scadere de 1%. Stoxx 600 a scazut cu 1,6% saptamana trecuta, inregistrand cea mai insemnata pierdere de la atacurile teroriste din 11 septembrie.
Bancile si companiile de asigurari au dus indicele Stoxx 600 la o scadere de 20% de la 1 iunie incoace.
Indicele MSCI Asia Pacific a pierdut 3,1%. Indicele japonez Nikkei 225 a coborat cu 4%, cel chinez CSI 300 a pierdut 6,8%, in timp ce indicele Hang Seng al Hong Kong-ului a coborat cu 2,4%.
Un raport pe care guvernul american il va publica pe 30 ianuarie este asteptat sa indice o incetinire a cresterii economice pana la o rata anuala de 1,2% in perioada octombrie-decembrie, un sfert din ritmul celor trei luni anterioare.
"Riscul unei recesiuni globale este in crestere", arata Allen Sinai, economist-sef in cadrul Decision Economics din New York.
Probabilitatea producerii unei astfel de catastrofe este totusi redusa, spun economistii.
Consecintele pe plan global ale unei recesiuni americane au dominat discutiile purtate saptamana trecuta in cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos. In Washington, FMI a amanat publicarea ultimului sau raport economic mondial pentru a lua in considerare turbulentele recente de pe pietele financiare.
Economia Japoniei este in special amenintata, considera analistii. Piata sa rezidentiala este in scadere in conditiile in care numarul de locuinte aflate in constructie a atins cel mai scazut nivel din ultimele patru decenii pe fondul reglementarilor mai stricte privitoare la autorizatiile de constructie de locuinte. Economia japoneza este in acelasi timp afectata si de aprecierea cu 13% a yenului in raport cu dolarul in ultimele sase luni. Singapore s-ar putea afla deja in recesiune. Economia sa a scazut pentru prima data in ultimii patru ani si jumatate in trimestrul patru in conditiile incetinirii productiei fabricilor si scaderii exporturilor de electronice.
Piata rezidentiala este in scadere si in Marea Britanie, unde creditele pentru achizitii de locuinte au atins cel mai scazut nivel din ultimii doi ani luna trecuta.
Vanzarile din sectorul de retail au inregistrat in luna decembrie cea mai dramatica scadere din ultimele 11 luni. Retailerii Tesco si Marks & Spencer au cerut in aceasta luna bancii centrale sa reduca ratele dobanzii pentru a veni in ajutorul consumatorilor. Spania se confrunta si ea cu o scadere a pietei rezidentiale. Cu 18% din PIB reprezentate de sectorul constructiilor, economia spaniola este extrem de vulnerabila in fata unui declin al acestei piete.
In conditiile in care si alte tari europene, inclusiv Germania, dau semne de incetinire, presedintelui Bancii Centrale Europene Jean-Claude Trichet i se cere sa-si abandoneze pozitia dura antiinflatie si sa reduca ratele dobanzii pentru a ajuta economia sa treaca peste momentul dificil. "Vom asista la reduceri de rate ale dobanzii in UE si Marea Britanie in acest an", declara Bob Diamond, presedinte Barclays.
Sperantele ca economia cu un ritm rapid de crestere a Chinei sa compenseze incetinirea economiei globale par nefondate. "Incetinirea ritmului de crestere economica pe plan global va avea un impact serios asupra economiei chineze", spune Yu Yongding, director in cadrul Academiei Chineze de Stiinte Sociale, fost consilier al bancii centrale chineze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO