Business Internaţional

Fantoma falimentului ii bantuie pe sefii GM

04.07.2008, 22:27 13

Actiunile General Motors au atins recent cel mai scazut nivel din ultima jumatate de secol, pierzand intr-o singura sedinta 15% din valoare, dupa scaderea de 75% inregistrata deja in ultimul an, scrie The New York Post.
Chiar si retailerul Bed Bath & Beyond si producatorul de motociclete Harley-Davidson au in prezent valori de piata mai mari decat cea a General Motors.
"A ajuns la 1/25 din valoarea de piata a Toyota. Intrebarea este acum cine va intra mai intai in faliment GM sau Ford", spune Peter Schiff, presedinte al Euro-Pacific Capital.
Din ce in ce mai multi analisti de pe Wall Street intrevad perspective sumbre pentru GM. Astfel, analistii Merrill Lynch au anuntat ca GM trebuie sa atraga pana la 15 mld. dolari cash in lunile urmatoare pentru a evita intrarea in faliment.
"Intrarea in faliment nu este imposibila in cazul in care conditiile de pe piata vor continua sa se inrautateasca", a declarat John Murphy, analist in cadrul Merrill Lynch. El a redus ratingul actiunilor de la "buy" la "underperform", anticipand ca acestea vor atinge un nivel de 7 dolari.
Problemele GM au inceput cu mai mult de un deceniu in urma, spun analistii, cand producatorul nu a putut devansa automobilele economice japoneze si s-a concentrat cu toata puterea asupra productiei de camionete si SUV-uri.
Ani la rand, planul a dat rezultate si a adus profituri record companiei, atata timp cat pretul benzinei s-a mentinut sub 2 $/galon (circa 50 centi/litru). Situatia s-a schimbat insa cand pretul benzinei a urcat la peste 3 $/ galon, acum fiind peste 4 $/galon. Analistii spun ca intrarea in faliment ar putea fi un lucru benefic pentru GM pe viitor. Cealalta optiune ar fi ca firma sa vanda noi actiuni pentru a atrage capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO