Business Internaţional

Fannie Mae, una din primele bănci salvate de guvernul american în criză, ar putea avea nevoie de un nou bailout

Din 2008, situaţia Fannie Mae este una ambiguă, instituţia nefiind nici în întregime naţionalizată, nici privată

Din 2008, situaţia Fannie Mae este una ambiguă, instituţia nefiind nici în întregime naţionalizată, nici privată

Autor: CătăIina Apostoiu

22.02.2016, 00:06 954
Fannie Mae, compania de creditare ipotecară ajunsă sub controlul guvernului american în urma acţiunilor de salvare din timpul crizei din 2008, riscă să aibă nevoie de un nou bailout guvernamental care ar putea zdruncina puternic încrederea în piaţa finanţării sectorului rezidenţial, avertizează mai mulţi oficiali, potrivit Financial Times.

CEO-ul Fannie Mae şi şeful agenţiei de reglementare a instituţiei trag un puternic semnal de alarmă cu privire la rezerva de capital a acesteia, atrăgând atenţia că aceasta ar putea fi epuizată în 2018, moment în care Fannie Mae ar fi nevoită să solicite fonduri de urgenţă de la Trezoreria americană.

Avertismentele acestora evidenţiază lipsa de măsuri în ceea ce priveşte politicile din sectorul rezidenţial şi incapacitatea Washingtonului de a reforma instituţia, care garantează ti­tluri de aproape 3.000 miliarde de dolari şi înlesneşte acordarea de credite cu rate fixe pe 30 de ani, în urma ultimei crize financiare.

Din 2008, situaţia Fannie Mae este una ambiguă, instituţia nefiind nici în întregime naţionalizată, nici privată, în urma mai multor încercări eşuate ale Congresului de a o restructura.

Tim Mayopoulos, directorul executiv al Fannie Mae, a declarat pentru FT că din moment ce guvernul nu permite instituţiei să reţină profiturile, rezerva de capital a acesteia, care s-a diminuat de la 30 de miliarde de dolari înainte de criză la 1,2 miliarde în prezent, s-ar putea evapora până în ianuarie 2018.

În acel moment, Fannie Mae ar deveni incapabilă să suporte pierderi trimestriale şi ar fi nevoită să recurgă la fonduri de la Trezorerie pentru a evita să fie plasată în administrare judiciară.

Deocamdată, investitorii care deţin titlurile Fannie Mae bazate pe credite ipotecare nu sunt speriaţi, a declarat Mayopoulos, însă acesta a adăugat: “Reprezentăm o sursă majoră de lichiditate pentru pieţele ipotecare şi ar fi bine să se evite o testare a pieţei cu privire la ce înseamnă punctul critic cu mult înainte să se ajungă la un astfel de punct“.

Comentariile CEO-ului Fannie Mae au survenit la o zi după ce Mel Watt, şeful Agenţiei de supraveghere a instituţiei, Federal Housing Finance Agency,  a adus situaţia critică a Fannie Mae şi rivalei mai mici Freddie Mac în prim plan.

“Cel mai serios risc şi cel care are cel mai mare potenţial de a se intensifica pe viitor este lipsa de capital a instituţiilor“, declarat Watt.

“Dacă încrederea în titlurile instituţiilor ar scădea, lichiditatea diminuându-se drept rezultat, ar exista un impact real asupra disponibilităţii şi costului creditului pentru debitori“, a adăugat Watt.

În situaţia actuală, cei doi giganţi din sectorul creditării ipotecare, Fannie Mae şi Freddie Mac, sunt nevoiţi să transfere toate profiturile situate peste un prag de valoare minimă către guvern, însă aceste plăţi nu reprezintă o rambursare a ajutorului venit de la stat, neexistând astfel niciun mecanism prin care acestea ar putea ieşi desub controlul guvernului, potrivit Bloomberg.

Fannie Mae a primit 116,1 miliarde de dolari de la Trezoreria americană din anul 2008, relevă datele Bloomberg.

Un purtător de cuvânt al Trezoreriei a declarat: “Contribuabilii au injectat 188 miliarde de dolari în Fannie Mae şi Freddie Mac pentru stabilizarea pieţei rezidenţiale şi au deschis calea redresării economiei noastre. Comentariile directorului Watt subliniază faptul că cea mai bună soluţie pe termen lung este reformarea sectorului finanţărilor rezidenţiale. Până atunci, Fannie Mae şi Freddie Mac vor continua să se bazeze pe sprijinul de 258 miliarde de dolari venit din partea contribuabililor pentru susţinerea încrederii pieţei“.

Potrivit Bloomberg, cele două companii au beneficiat de un bailout de 187,5 miliarde de dolari, iar Trezoreria s-a angajat să vină cu încă 258 miliarde de dolari dacă va fi nevoie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO