Business Internaţional

Fannie Mae si Freddie Mac, tinute in viata de guvern

15.07.2008, 19:34 44

Alarmata de reducerea semnificativa a increderii investitorilor in cele doua companii de finantare a creditelor ipotecare, administratia Bush a cerut Congresului sa aprope un pachet legislativ care prevede infuzii de miliarde de dolari efectuate de autoritati prin intermediul creditelor si investitiilor, scrie presa internationala.
Planul prevede extinderea accesului Fannie Mae si Freddie Mac la creditele acordate de autoritatile financiare si permite Trezoreriei americane sa achizitioneze titluri ale celor doua companii, daca o asemenea masura ar fi necesara.
Cele doua firme detin sau garanteaza aproape jumatate din creditele ipotecare acordate consumatorilor americani, adica aproximativ 5.000 mld. dolari (3.160 mld. euro).
Actiunile celor doi creditori s-au prabusit saptamana trecuta pe fondul speculatiilor potrivit carora cele doua companii incearca sa efectueze o serie de operatiuni pentru strangerea de fonduri. Iar masurile de urgenta cerute de guvernul american ar trebui adoptate tocmai pentru a elimina aceste temeri, considera analistii.
"Fannie Mae si Freddie Mac joaca un rol central in cadrul sistemului ipotecar american si este necesar ca aceasta situatie sa continue. Iar cele doua companii trebuie sa fie detinute in continuare de catre actionari, si nu de catre stat", a comentat secretarul Trezoreriei americane Henry Paulson, dupa anuntarea masurilor de salvare a celor doi creditori.
Paulson a propus Congresului sa acorde institutiei pe care o conduce capacitatea temporara de a achizitiona actiuni in cadrul celor doua companii. Aceasta autoritate temporara ar putea fi atribuita pentru o perioada de pana la 18 luni, potrivit sefului Trezoreriei. Cele doua companii sunt detinute de catre actionari privati, insa sunt sprijinite de guvern, data fiind importanta pe care o detin in sistem. "Presedintele Bush mi-a cerut sa colaborez cu Congresul pentru a pune in aplicare acest plan cat mai repede posibil", a mentionat Paulson.
"Fannie Mae si Freddie Mac furnizeaza pietei ipotecare un volum enorm de lichiditate, iar fara cele doua companii ratele dobanzilor ar urca semnificativ", spune Mark Vitner, economist la Wachovia. "Asadar, planul de salvare a celor doua este implicit un plan de salvare a intregii piete rezidentiale", a adaugat el.
Planul ar putea pune insa si mai multa presiune asupra contribuabililor americani. Dar autoritatile par sa indice ca nu au o optiune mai buna. Oficialii guvernamentali spun ca au luat in calcul si alternative mult mai drastice, cum ar fi preluarea controlului asupra uneia dintre companii. O asemenea masura va fi adoptata insa doar daca nu se va reusi o restaurare rapida a increderii investitorilor. Planul a starnit reactii pozitive in randul membrilor Congresului american, printre sustinatorii propunerilor venite din partea Trezoreriei numarandu-se senatorul democrat Barney Frank si Charles Scumer, membru in comitetul de finante al institutiei.
Anuntul privind masurile de urgenta vine inaintea raportului presedintelui Fed, Ben Bernanke, sustinut in fata Congresului, unde ar putea fi intrebat despre implicatiile pe care le-ar putea avea turbulentele infruntate de cele doua institutii de creditare. Oficialii Fed declarau luna trecuta ca inflatia a devenit cea mai importanta amenintare la adresa economiei, dar data fiind continuarea turbulentelor din segmentul de creditare, si este foarte putin probabil ca anul acesta sa asistam la o majorare a dobanzii, considera analistii.
In acelasi timp, oficialii Fannie Mae si Freddie Mac spun ca masurile inaintate de autoritatile americane ar putea asigura continuarea accesului celor doua companii la capital privat.
"Date fiind turbulentele de pe piata, existenta mai multor mijloace de sporire a lichiditatii ar putea ajuta la cresterea increderii investitorilor de pe piata", a declarat Daniel Mudd, directorul executiv al Fannie Mae, adaugand ca institutia pe care o conduce "detine in continuare rezerve de lichiditate peste nivelul de siguranta".
Directorul executiv al Freddie Mac a declarat in acelasi timp ca "suntem incurajati de masurile autoritatilor, acestea avand capacitatea de a da asigurari ca cele doua companii continua sa sprijine consumatorii americani".
In calitate de asiguratori de ipoteci, cele doua companii sunt cele care platesc cand proprietarii de locuinte intra in incapacitatea de a-si rambursa creditele. In aceasta aceasta situatie, investitorii au inceput sa se teama ca cele doua companii ar putea intra in colaps date fiind pierderile uriase suferite. Iar in conditiile in care vreuna dintre cele doua firme ar intra in faliment, ar fi un dezastru pentru deja fragilul sistem financiar american.

Pilonii sectorului ipotecar
Cele doua companii, Fannie Mae si Freddie Mac, nu ofera imprumuturi directe consumatorilor.
Cumpara ipotecile acordate de creditori pe care le revand sub forma de instrumente financiare investitorilor.
Garanteaza sau detin aproape jumatate din creditele ipotecare acordate pe piata americana si a caror valoare depaseste 12 mld. dolari.
Reprezinta un factor de stabilitate pentru creditorii americani aflati in cautare de lichiditati.
Creeaza o legatura intre creditele deja acordate si piata investitiilor, asigurand un nivel ridicat de lichiditate pe piata ipotecara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO