Business Internaţional

Falimentul fondurilor de hedging detinute de Bear Stearns, pus pe seama a doi fosti manageri

23.06.2008, 19:15 23

Ralph Cioffi si Matthew Tannin au fost arestati in New York, impotriva lor fiind formulate acuzatii de conspiratie, frauda in domeniul serviciilor financiare si frauda electronica, scrie BBC News.
Cioffi administra cele doua fonduri care s-au prabusit, iar Tannin era director de operatiuni. Cei doi ar putea fi condamnati la 20 de ani de inchisoare in cazul in care vor fi gasiti vinovati in legatura cu principalele capete de acuzare. Ambii au respins acuzatiile ce li s-au adus si au declarat ca sunt convinsi ca vor castiga procesul.
Se presupune ca cei doi cunosteau problemele cu care se confruntau cele doua fonduri, dar nu le-au facut cunoscute investitorilor din cadrul fondurilor, acestia inregistrand in final pierderi totale de 1,4 mld. dolari.
Cele doua fonduri de hedging au pariat pe piata americana a creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc inainte de a se prabusi. Inchiderea lor a reprezentat unul din primele semnale privitoare la problemele de pe piata subprime, criza care s-a declansat mai tarziu pe aceasta piata reducand dramatic increderea in pietele financiare.
Separat, peste 400 de persoane au fost arestate ca parte a unei anchete FBI, acestea fiind suspectate de frauda in domeniul creditelor ipotecare.
Procurorul general adjunct al Statelor Unite a declarat ca obiectivul celor doua anchete este de a contribui la restabilirea increderii si reinstituirea stabilitatii pe pietele rezidentiala si de creditare. Conform documentelor prezentate in instanta, fostii manageri ai Bear Stearns au fost acuzati de sustinerea unei "scheme frauduloase".
"In loc sa prezinte adevarata situatie a fondurilor investitorilor si creditorilor, Cioffi si Tannin s-au pus de acord sa prezinte o situatie falsa in speranta ca perspectivele fondurilor se vor schimba si ca veniturile si reputatiile lor vor ramane intacte", se arata in documentele citate.
Riscurile implicate de includerea de informatii delicate in e-mail-uri au fost trecute cu vederea de catre cei doi. Dintr-un e-mail pe care Tannin i l-a trimis lui Cioffi in aprilie 2007 reiese clar ca cei doi cunosteau situatia reala a fondurilor. Totusi, la doua zile dupa trimiterea e-mail-ului cei doi au declarat in fata angajatilor Bear Stearns ca fondurile sunt "intr-o stare buna si vor avea in continuare succes".
Avocatii care-i reprezinta pe fostii manageri ai Bear Stearns au declarat ca cei doi nu anticipasera criza subprime. "Pietele financiare au fost luate prin surprindere", a declarat avocatul lui Cioffi, Edward Little. "Intrebarea noastra este de ce este acuzat Ralph Cioffi in acest caz?" Avocatul lui Tannin, Susan Brune, a declarat ca acesta este facut "tap ispasitor pentru o criza foarte ampla". Arestarea celor doi poate marca inceputul unei campanii mai ample prin care autoritatile americane incearca sa-i traga la raspundere pe cei considerati vinovati pentru evenimentele care au declansat criza pietelor financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO