Business Internaţional

Faceţi cunoştinţă cu părintele controversatei fracturări hidraulice, metodă de exploatare a gazelor de şist care a dat peste cap întreaga industrie energetică

Faceţi cunoştinţă cu părintele controversatei...

Autor: Luiza Chiroiu

03.05.2015, 09:52 730

Cu părul cârlionţat, zâmbetul larg, faţa bronzată şi preferând să poarte bermude, David Chernicky pare mai degrabă un personaj dintr-un serial american filmat pe plajele din Florida. Cunoscut pentru petrecerile pe care le dă în penthouse-ul său din capitala statului american Oklahoma, Chernicky este geologul care a inventat puţurile pentru materiale reziduale,  ce stau la baza fracturării hidraulice. Metoda a permis SUA să-şi extindă producţia de petrol şi gaze de şist, dar a şi stârnit numeroase controverse legate de efectele cauzate de folosirea ei: producerea de cutremure.

Chernicky este un personaj spumos, care şi-a numit locuinţa din capitala Oklahoma City “Penthouse-ul şampaniei”, şi-a cumpărat case în mai multe state americane, precum şi bărci şi maşini scumpe, şi a făcut mai multe donaţii, pentru construirea unor şcoli şi biblioteci şi oferirea unor burse pentru studenţi, scrie Bloomberg Businessweek.

Deşi compania pe care o deţine nu se numără printre marii producători de petrol şi gaze natuarale din SUA, Chernicky este unul dintre cei mai proeminenţi antreprenori, inclusiv datorită personalităţii sale. Excentricul om de afaceri şi-a dovedit nu o dată generozitatea. De pildă, întâlnind la o bezinărie două femei a căror maşină se stricase, Chernicky le-a cumpărat un automobil, fără să le ceară ceva în schimb.

Chernicky estimează că averea sa se ridică la 300-500 de milioane de dolari, în funcţie de fluctuaţiile preţului petrolului.

 

S-a remarcat în industrie prin metodele neconvenţionale folosite

 

Antreprenorul provine dintr-o familie cu zece copii şi a început să lucreze de la 14 ani, când s-a angajat la McDonald’s, unde muncea chiar şi peste 80 de ore pe săptămână.

După o perioadă scurtă petrecută în forţele armate americane, Chernicky şi-a luat licenţa în geofizica explorării la Universiatea din Oklahoma şi s-a făcut remarcat în industrie prin tehnicile neconvenţionale folosite pentru a descoperi petrol.

“Nu am găsit nici măcar o picătură de petrol prin metodele din manualele de geologie”, spune Chernicky, care, odată consacrat ca “maestru” al obţinerii de petrol prin deshidratarea câmpurilor petrolifere, şi-a deschis o firmă de consultanţă în domeniu.

Ulterior, sătul să vadă că grupurile din industria petrolieră nu-i respectă întocmai recomandările, Chernicky a înfiinţat, alături de alţi doi parteneri, New Dominion. În 2000, la numai doi ani de la înfiiţare,  compania opera peste 100 de puţuri şi producea aproape 5.000 de barili de petrol pe zi.

 

Invenţia lui Chernicky a dus la creşterea producţiei americane de petrol

 

Cele patru puţuri de apă reziduală operate de New Dominion şi care funcţionează în capitala statului american Oklahoma au contribuit la dublarea producţiei de petrol a statului american în ultimii cinci ani.

Totodată, şi capacitatea puţurilor pentru apă reziduală s-a dublat în ultimii zece ani, iar acest fapt a început să ridice controverse odată cu producerea a 64 de cutremure cu magnitudinea de peste 3 grade pe scara Richter pe parcursul anului 2011 în Oklahoma, în condiţiile în care media din precedentul deceniu era de 1,6 cutremure pe an.

Anul trecut, Oklahoma a fost  statul american cu cea mai intensă activitate seismică din partea continentală a SUA,  aici producându-se 585 de cutremure. Analiştii au o prognoză şi mai neagră pentru 2015, estimând că numărulcutremurelor va creşte la 900.

 

„Omul nu provoacă seisme”

 

În acest peisaj sumbru descris de experţi, cea mai mare ameninţare pentru afacerea lui Chernicky pare a procesul intentat anul trecut de cele două victime ale unui cutremur din 2011. Cu magnitudinea de 5,7, cel mai mare seism din istoria statului american Oklahoma a atras atenţia cercetărilor, care au argumentat că acesta, ca şi alte cutremure,  a fost provocat de forarea puţurilor de către companiile petroliere, inclusiv New Dominion.

 „Bruma de ştiinţă pe care o scot în faţă este atât de greşită încât nici nu poate fi considerată şiinţă. Este emoţie”, spune Chernicky, explicând că seismele sunt rezultatele activităţii tectonice, şi nicidecum a fracturării hidraulice.

Omul de afaceri este contazis însă de cercetători. „Numai prostii. Pur şi simplu nu vor să admită că ei provoacă aceste cutremure”, afirmă Martin Chapmam, profesor de geofizică la Universitatea Virginia Tech.

Unii oficiali americani împărtăşesc opinia mediului academic şi arată că presiunea politicului pentru ca industria de extracţie a petrolului şi gazelor de şist să-şi schimbe practicile este minimă.

„Industria petrolieră ne ameninţă că va închide instalaţiile de forare şi va da oameni afară, dacă ne atingem de problema activităţii seismice. Ştim care este cauza, dar nu facem absolut nimic pentru a-i pune capăt sau pentru a schimba reglementările”, spune Cory Williams, politician din Camera Reprezentanţilor din Oklahoma.

Chernicky rămâne însă convins că natura este responsabilă pentru catastrofele mondiale, inclusiv pentru cutremurele din Oklahoma, şi nu explorarea petrolului şi a gazelor de şist, sector la a cărui dezvoltare a contribuit direct.

 „Omul nu provoacă tsunamiuri în Japonia. Omul nu a provocat erupţia vulcanului Krakatau. Şi omul nu provoacă seisme”,  afirmă Chernicky.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO