Business Internaţional

Exxon Mobil, profit anual de 36 mld. dolari

31.01.2006, 20:14 15

Cea mai mare companie petroliera din lume, Exxon Mobil, a anuntat un profit de 10,7 miliarde de dolari aferent ultimului trimestru din 2005, comparativ cu profitul de 8,48 miliarde de dolari obtinut anul precedent, informeaza Bloomberg.

Profitul anual al gigantului petrolier a crescut cu 43%, pana la 36,1 miliarde de dolari. Veniturile din vanzari au crescut si ele cu 20%, pana la 99,7 miliarde de dolari, pe fondul cererii crescute si a cresterii pretului petrolului dupa uragane. Compania are vanzari anuale mai mari decat PIB-ul unor tari precum Suedia, Taiwan sau Indonezia.

Venitul per actiune a crescut de la 1,06 euro in 2004 la 1,40 euro anul trecut, conform datelor oferite de oficialii companiei cu sediul in Texas. Cererea de combustibili si de gaze naturale a crescut aproape in toate regiunile de pe mapamond, fapt ce a determinat si o evaluare superioara a preturilor pentru achizitiile viitoare.

"Exxon este cel mai eficient operator pe o piata caracterizata de o crestere continua a cererii simultana cu o apreciere insuficienta a capacitatilor de aprovizionare", a declarat Derek Vogler, manager de fond al Country Trust Bank.

Exxon este ultimul mare jucator de pe piata petrolului care si-a facut publice rezultatele pe trimestrul patru. Unul din marele avantaje a fost, pe langa cresterea cererii de combustibili, si conditiile meteorologice deosebit de aspre fata de mediile termice asteptate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO