Business Internaţional

Extinderea retelei de sucursale franeaza cresterea profitului bancii franceze Societe Generale

Extinderea retelei de sucursale franeaza cresterea profitului bancii franceze Societe Generale

Societe Generale va angaja aproximativ 800 de persoane in cadrul bancii de investitii in acest an

11.05.2007, 16:40 20

Societe Generale, a doua mare banca franceza din punct de vedere al valorii de piata, a raportat un profit in scadere cu 1,9% in primul trimestru al acestui an pe fondul cheltuielilor mari cu deschiderea de noi sucursale si al unui declin al valorii investitiilor sale, scrie Bloomberg.
Profitul net a scazut pana la 1,43 miliarde de euro, sau 3,26 euro pe actiune, de la 1,46 miliarde de euro in perioada similara a anului trecut. Castigurile au depasit media estimarilor a 11 analisti intervievati de Bloomberg, de 1,39 miliarde de euro.
Societe Generale, condusa de presedintele Daniel Bouton, intentioneaza sa angajeze aproximativ 800 de persoane in cadrul bancii de investitii in acest an pentru a se dezvolta pe segmente cum ar fi derivatele. Din punct de vedere al cresterii profitului, SocGen s-a aflat in urma rivalei sale BNP Paribas, cu o crestere de 25%, cat si in urma Deutsche Bank, cu un avans de 30%.
Profitul net al bancii de investitii a Societe Generale a inregistrat o crestere de 4,6% in primele trei luni ale acestui an. Profitul net al bancii internationale de credite de consum a avansat cu 30%. In cazul diviziei de administrare de active, profitul a inregistrat un declin de 14%.
Veniturile totale ale bancii franceze au fost cu 4,8% mai mari, atingand un nivel de 6,05 miliarde de euro in primul trimestru, sub estimarile, de 6,14 miliarde de euro, lansate de analisti. Cheltuielile operationale ale bancii au crescut cu 8,4%, pana la 3,7 miliarde de euro, reflectand "investitiile continue realizate de grup in principalele sale operatiuni", au anuntat oficialii Societe Generale.
"In ansamblu, ne asteptam ca rezultatele din acest an sa fie in linie cu obiectivele financiare pe care le-am fixat anul trecut", au declarat oficialii Societe Generale. Profitul net al bancii de investitii a atins un nivel de 666 de milioane de euro in primul trimestru, sub estimarile de 691 de milioane de euro lansate de analisti. Veniturile acestei divizii au avansat cu 3,6%, pana la 1,95 miliarde de euro, in timp ce cheltuielile au fost cu 8,4% mai mari, in conditiile in care banca "a continuat sa urmeze o politica de investitii care sa sustina dezvoltarea sa pe viitor".
Profitul bancii franceze de credite de consum a avansat cu 0,9%, pana la 319 milioane de euro, in timp ce veniturile acesteia a fost cu 2% mai mari, pana la un nivel de 1,7 miliarde de euro.
Societe Generale inregistrase un profit mai scazut in cadrul acestei divizii in trimestrul anterior.
Excluzand impactul reglementarilor din domeniul fiscal care anul trecut i-a incurajat pe clientii francezi sa investeasca mai mult in produse ca asigurari de viata, veniturile au avansat cu 2,3%, sub nivelul cresterii de 4,1% inregistrat de BNP Paribas.
"In cazul bancii franceze de retail, o crestere sub 4% sau 3% a veniturilor nu este una pozitiva", a declarat Alain Tchibozo, analist in cadrul ING Wholesale Banking din Paris.
"SocGen trebuie sa incheie mai multe achizitii, in caz contrar riscand sa devina o tinta de preluare", arata Jerome Forneris din cadrul Banque Martin Maurel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO