Business Internaţional

Exporturile, motorul economiei germane, incetinesc

10.09.2008, 19:46 14

Exporturile Germaniei, cea mai mare economie din Europa, au scazut mai mult decat estimasera economistii in iulie, pe fondul cererii reduse cauzate de incetinirea cresterii economice globale, scrie Bloomberg.
Vanzarile la export, calculate in functie si de zilele lucratoare si de variatiile sezoniere, au scazut cu 1,7% fata de luna iunie, potrivit datelor oferite de Oficiul federal de statistica din Wiesbaden. De la inceputul anului, exporturile Germaniei au inregistrat o rata de crestere de 7%.
Exportatorii trebuie sa faca fata in prezent problemelor cu care se confrunta economiile principalilor lor parteneri comerciali. In trimestrul doi Produsul Intern Brut al UE a scazut cu 0,2%, iar trimestrul trei ar putea sa nu aduca cu sine o redresare, sporind riscul de aparitie a primei perioade de recesiune, de la introducerea monedei unice in 1999. Pretul petrolului a scazut cu 28% de la nivelul record inregistrat in luna iulie a acestui an, insa este cu aproape 40% mai ridicat comparativ cu 2007, fapt care duce la accelerarea inflatiei si la inrautatirea perspectivelor de crestere economica.
"Rezultatele actuale se potrivesc cu informatiile negative pe care le-am primit in ultima vreme", a afirmat Ralph Solveen, economist la Commerzbank in Frankfurt, care a mai adaugat ca "exista riscul unei scaderi a Produsului Intern Brut in trimestrul trei, iar o redresare semnificativa nu va aparea probabil prea curand". Importurile au crescut cu 7,4% fata de luna iunie in Germania, atingand cel mai mare ritm de crestere inregistrat din iunie 2002 pana in prezent. In 2008, importurile au crescut cu 16%.
Excedentul comercial al Germaniei a ajuns la 13,9 miliarde de euro (20 mld. dolari) in iulie, fata de 19,9 miliarde de euro, nivelul lunii iunie. Excedentul de cont curent, un indicator al tuturor exporturilor, incluzand si serviciile, a scazut la 11,8 miliarde de euro in luna iulie, de la 18,9 miliarde de euro in iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO