Business Internaţional

Exporturile Chinei au înregistrat cea mai mare creştere din ultimul an şi jumătate. Surplusul comercial, aproape de 60 mld. dolari în luna august

Exporturile Chinei au înregistrat cea mai mare creştere...

Autor: Eduard Ivanovici

07.09.2020, 13:33 169

Exporturile Chinei au crescut în luna august cu 9,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut în condiţiile în care economiştii din cadrul Reuters estimau o majorare de 7,1%, anunţă CNBC.

Între timp, importurile Chinei pentru luna august au scăzut cu 2,1% comparativ cu aceeaşi lună din 2019.

Autorităţile au raportat un surplus comercial de 58,93 miliarde de dolari luna trecută, peste aşteptările analiştilor de 50,5 miliarde. În iulie, surplusul comercial ajungea la 62,33 miliarde de dolari.

Exporturile au crescut în cel mai rapid ritm din ultimul an şi jumătate, potrivit Reuters şi, chiar dacă imaginea generală a comerţului chinez s-a îmbunătăţit, perspectivele nu vin fără turbulenţe întrucât importurile indică un consum slab la nivel domestic.

Cererea de echipamente de protecţie şi articole pentru lucrul de acasă, precum computerele, a alimentat semnificativ creşterea înregistrată de exporturi. Totuşi, ritmul va scădea în următoarele luni, spune Bo Zhuang, economist-şef în cadrul companiei de studii de piaţă TS Lompard.

„Din momentul în care gospodăriile americane şi europene şi-au cumpărat un laptop sau o consolă de jocuri, nu vor mai achiziţiona acest tip de produse în viitorul apropiat.”

Economia chineză urmează să înregistreze o creştere de aproximativ 1% în 2020, cel mai slab rezultat din ultimi 40 de ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO