Business Internaţional

Exportatorii polonezi nu se bucura pentru zlotul puternic

13.12.2004, 00:00 12

Intarirea rapida a menedei poloneze, inregistrata in ultima vreme, creste ingrijorarea exportatorilor si a oficialilor guvernamentali, vorbindu-se chiar despre o eventuala interventie pe piata a bancii centrale, scrie Financial Times.


Zlotul s-a apreciat cu 23 de procente fata de dolarul american, dupa maximul atins de dolar in luna aprilie 2004, iar fata de euro a crescut cu 15%, incepand din luna februarie. Zlotul este acum atat de puternic incat incepe sa puna in pericol profitabilitatea exportatorilor, care reprezinta unul din motoarele refacerii economiei poloneze, desi volumul schimburilor comerciale nu a fost inca afectat.


Conform unui studiu efectuat de banca centrala poloneza asupra mediului de afaceri polonez, exporturile poloneze in dolari devin o problema la un curs de 3,52 de zloti pentru un dolar. Oamenii de afaceri au raspuns ca exporturile in euro, care reprezinta majoritatea comertului exterior al Poloniei, sufera la o rata de schimb de 4,1 zloti pentru un euro.


Analistii nu prevad un final imediat al trendului de apreciere a monedei poloneze. Economia in crestere a Poloniei si piata puternica de capital poloneza atrag din ce in ce mai multa moneda straina. Studiul efectuat de banca centrala arata ca principala sursa de ingrijorare a companiilor poloneze in urmatoarele sase luni este evolutia cursului de schimb.


Cresterea zlotului a starnit o serie de semnale contradictorii din partea politicienilor polonezi. Recent, Leszek Balcerowicz, presedintele bancii centrale, a exclus interventia institutiei pe care o conduce pentru stabilizarea situatiei. Cu toate acestea, Krzysztof Rybinski, vice presedintele bancii centrale, a declarat ca interventia este posibila daca zlotul va continua sa creasca.


Marek Belka, primul ministru al Poloniei, a avertizat ca aprecierea monedei nationale este ingrijoratoare si ca va convoca o intalnire cu conducerea bancii centrale pentru a discuta ce este de facut. Insa, ministrul de finante, Miroslaw Gronicki, a declarat ca fluctuatia cursului de schimb este benefica pentru Polonia. "Daca in momentul de fata 4,1 zloti pentru un euro este privit ca un 'nivel dureros', deocamdata ne aflam peste acest nivel, iar daca zlotul trece de acest nivel, atunci va trebui sa intervenim", a declarat Gronicki. El nu a spus insa ce fel de masuri are in vedere guvernul pentru stabilizarea situatiei.


Problemele actuale ale Poloniei ar putea lua sfarsit odata cu aderarea la moneda unica. Conform ministrului de finante, Miroslaw Gronicki, Polonia are sanse sa se alature zonei euro in 2009.Presedintele Bancii Nationale a Poloniei sustine si el aderarea cat mai rapida a tarii sale la moneda europeana. "Polonia ar trebui sa faca tot posibilul pentru o intrare cat mai rapida in eurozone, iar nu sa amane aceasta intrare", a declarat Balcerowicz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO