Business Internaţional

Explozia preţurilor la uleiul de măsline îi face pe hoţi tot mai doritori să pună mâna pe „aurul lichid”: În Spania o companie a fost jefuită de 50.000 de litri în valoare de peste 420.000 de euro

Explozia preţurilor la uleiul de măsline îi face pe...

Autor: Valeriu Dănilă

19.09.2023, 10:59 227

Preţul uleiului de măsline atinge noi recorduri la nivel global din cauza secetei în ţările producătoare şi a furtului din magazine, scrie CNBC. Preţul unei tone de ulei de măsline a depăşit 8.900 de dolari în septembrie.

Spania, cel mai mare producător şi exportator de ulei de măsline, a fost lovită de o secetă intensă timp de luni de zile. Ţara s-a confruntat şi cu o vară extrem de călduroasă cu temperaturi de 1,3 grade celsius peste limita normală, conform agenţiei AEMET.

Potrivit datelor Mintec, companie specializată în informaţii despre piaţa de mărfuri, producţia spaniolă în acest sezon a fost de 610.000 tone, o scădere cu peste 50% faţă de normalul de 1,3-1,5 milioane de tone.

„La complexitatea situaţiei se adaugă şi preocupările legate de reducerea producţiei în alte ţări mari producătoare de ulei de măsline europene, inclusiv Italia şi Grecia, unde predomină condiţiile de secetă”, a explicat Kyle Holland, analist la Mintec.

În Andaluzia preţurile au atins 8,45 euro per kilogram în septembrie, conform Mintec. Acesta este „cel mai mare preţ înregistrat vreodată la uleiul de măsline spaniol”, potrvit datelor ultimilor 30 de ani, reprezentând un salt cu 111% faţă de anul trecut.

Explozia preţurilor pentru „aurul lichid” i-a determinat pe unii să-l fure. Aproximativ 50.000 de litri de ulei de măsline extravirgin produs de Marin Serrano El Lagar, au fost furaţi la primele ore ale zilei de 30 august, potrivit rapoartelor presei locale. Paguba este de peste 420.000 de euro.

Cu scurt timp înainte de acest jaf, un altul a avut loc. Hoţii au reuşit să fure 6.000 de litri de măsline extravirgin în valoare de 50.000 de euro de la Terraverne, scrie ziarul spaniol El Munco. Calculatoarele companiei, mesele, ventilatoarele şi scaunele au fost de asemenea furate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO