Business Internaţional

Expert: Rusia va întrerupe livrările de gaze către Ucraina şi UE în următoarele zile, dar numai dacă vremea va fi caldă

Expert: Rusia va întrerupe livrările de gaze către...

Autor: Bogdan Cojocaru

30.01.2013, 19:43 570

Rusia va întrerupe livrările de gaze naturale către Ucraina „în următoarele zile”, ceea ce va afecta şi Uniunea Europenă (UE), însă doar dacă vremea va fi caldă, iar factura uriaşă trimisă Kievului de Moscova reprezintă preludiul unui nou „război al gazelor”, a afirmat pentru EUobserver Mihail Gonchar, director la institutul ucrainean de cercetare Nomos.

„Potrivit practicii standard a Rusiei, trebuie să ne aşteptăm la accelerarea evenimentelor din partea lor. Trebuie să ne aşteptăm la tăierea livrărilor de gaze în următoarele zile sau, cel mult, în următoarele săptămâni”, a spus Gonchar.

El a subliniat că gazoductul rusesc Nord Stream, care transportă combustibil către Germania, permite Rusiei să atace Ucraina, un nod important în reţeaua rusă de export de gaze, fără să-şi lovescă principalul aliat din UE.

Bulgaria şi România vor fi afectate dacă Rusia decide să sisteze livrările prin Ucraina, notează analistul. Însă Gazprom, monopolul rus al exporturilor de gaze, a pierdut atât de mulţi bani şi atît de multă credibilitate în ultimul război al gazelor, din 2009, încât va acţiona doar dacă vremea este suficient de caldă pentru ca impactul asupra statelor UE să nu fie mare.

„Cu cât vremea este mai caldă, cu atât Gazprom va fi mai pregătit să întrerupă livrările către Ucraina”, a mai spus Gonchar.

Rusia a cerut Ucrainei şapte miliarde de dolari pentru importuri de gaze naturale neefectuate, dar la care ar fi fost obligată prin contract în 2012. Nota de plată vine după ce Kievul a făcut un pas spre independenţa energetică prin semnarea unui acord de zece miliarde dolari cu gigantul olandez Royal Dutch Shell pentru explorarea gazului de şist, scrie Thomson Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO