Business Internaţional

Exclusiv online - La rascruce de vanturi: Gigantul Goldman Sachs va avea cel mai mult de suferit daca planul lui Obama intra in vigoare

03.02.2010, 00:00 46

Principala victima a planului presedintelui american BarackObama de reorganizare a sistemului bancar american este GoldmanSachs, cea mai importanta banca de pe Wall Street.

Daca "planul Volker" al lui Obama intra in vigoare, Goldman arputea fi fortata sa adopte o serie de masuri drastice, printre caresi divizarea unor divizii cheie, delistarea de la bursa, sau chiarreturnarea autorizatiei de functionare ca holding bancar.

Goldman a anuntat ca nu va lua decizii pripite motivate deplanul de o pagina al lui Obama, care doreste sa limiteze marimeabancilor si activitatea acestora pe bursa.
Propunerea a fost dezbatuta, dupa ce secretarul adjunct alTrezoreriei, Neal Wolin a parut ca deschide o usa bancilor care nudetin depozite asigurate de stat si care fac tranzactii in numepropriu pe bursa.

In cazul Goldman, o serie de depozite sunt garantate de stat,insa din totalul bazei de finantare acestea reprezinta un procentfoarte mic. Goldman obtine 55% din veniturile operationale ajustatedin tranzactii, un nivel net superior celui obtinut de alteinstitutii.

Un executiv al Goldman a anuntat ca nu va returna autorizatia defunctionare ca holding bancar pe care a primit-o la scurt timp dupafalimentul Lehman Brothers, si a spus ca orice concluzii cu privirela urmatoarea mutare a Goldman ar fi premature.

Delistarea de la bursa pare credibila

Acest lucru nu i-a impiedicat pe investitori sa faca speculatiicu privire la o posibila strategie de iesire pentru Goldman - cea adelistarii de la bursa.

"Banca analizeaza deja modul in care se poate delista de pebursa", a spus Tom Sowanick, director de investitii la OmnivestGroup din Princeton, New Jersey. "Goldman nu a avut nevoie si nu avrut fondurile TARP, de aceea nu exista niciun motiv pentru ca eisa nu returneze autorizatia de functionare, asa cum nu exista niciun motiv pentru a ramane companie listata la bursa".

Doug Kass, managerul unui fond de hedging si presedinteleSeabreeze Partners, a spus ca delistarea Goldman de la Bursa esteuna dintre "Cele 20 de surprize din anul 2010", pe care el le-aprezis.

"Satui de comentariile tot mai numeroase si mai acide privindbonusurile pe care banca a decis sa le acorde si de presiunile ceau venit dinspre guvern si dinspre opinia publica, Goldman Sachs sealiaza cu Warren Buffett si se delisteaza", a spus el.

Opinia publica s-a intors impotriva Goldman dupa ce gigantul depe Wall Street a ales sa acorde salarii si bonusuri in valoare de16,2 mld. dolari (11,5 mld. euro) la scurt timp dupa ce a primitbani de la contribuabili pentru a ramane in picioare.

Delistarea de la bursa nu este insa un proces atat de usor pecat pare. Pentru companie ar fi mai dificil sa stranga capital siar reduce accesul la lichiditati.

Statutul de banca are dezavantaje

O alta optiune ar fi ca Goldman sa incerce sa returnezeautorizatia de functionare ca banca, fara insa a se delista de labursa. Organismele de reglementare s-ar opune unei mutari de acestgen.

Goldman si Morgan Stanley au devenit holdinguri bancare in 2008,in punctul culminant al crizei, lor fiindu-le oferit astfel accesulla facilitatile Fed pentru creditarea de urgenta.
Statutul de banca are insa si o serie de dezavantaje - omonitorizare mai atenta si noi conditii privind baza decapital.

Goldman a acceptat in octombrie 2008, 10 mld. dolari de la stat(7,1 mld. euro), prin intermediul programului TARP (Troubled AssetRelief Program) - care dorea sa salveze sistemul bancar afectat decriza cu banii contribuabililor.

Multi analisti s-au intrebat daca Goldman ar fi supravietuitfara sustinerea statului in perioada crizei. Banca a beneficiat deposibilitatea de a emite titluri de datorie in valoare de 30 mld.dolari garantate de FDIC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO