Business Internaţional

Exclusiv online - De la trader pe Wall Street, la tradator pe Wall Street

02.02.2010, 00:00 33

Ce face un trader de pe Wall Street acuzat de frauda siconspiratie pentru a scapa mai usor de furia autoritatilor? Decidesa devina "cartita" si sa isi tradeze colegii.

In filmul "Wall Street", Bud Fox poarta un microfon ascuns subhaine si astfel il demasca pe partenerul sau, care este acuzat deinsider trading - tranzactii realizate beneficiind de informatiidin interior, scrie Wall Street Journal. In viata reala, DavidSlaine a facut acest lucru.

Timp de mai mult de un an, Slaine, un trader cu experienta, afost spion guvernamental, el fiind nevoit sa poarte un microfonascuns pentru a-i ajuta pe procurori sa construiasca cel maiimportant caz de insider-trading din ultimele doua decenii.

Bazandu-se pe relatiile pe care si le-a facut in timpul cariereisale de 27 de ani pe Wall Street, Slaine a oferit indicii cuprivire la posibile cazuri de insider trading. In spatele acestorcazuri stateau alte persoane decat cele implicate in cazul incentrul caruia a stat fondul de hedging Galleon Group, potrivitunor surse apropiate.

Cazul a zguduit Wall Street-ul si Silicon Valley si a ridicatintrebari cu privire la integritatea pietelor financiare americane.Identitatea lui Slaine ca informator a fost facuta publica pentruprima data de cotidianul american The Wall Street Journal.

"Cartita" nu recunoaste nimic

"Ati gresit persoana", a spus Slaine la telefon. El a adaugat cael "nu este implicat in acest caz" si a refuzat sa ofere numeleunui avocat.

O plangere inaintata la un tribunal federal din New York innoiembrie descrie in detaliu implicarea unei surse cooperare cunumele de cod "CS-1". Wall Street Journal are confirmarea ca Slaineeste aceasta sursa cooperanta. Povestea implicarii sale in acestcaz a fost pusa cap la cap ca un puzzle din informatiile ce eraucuprinse in plangere si din interviurile realizate cu traderi de peWall Street, cu avocati si cu oficiali guvernamentali implicati inacest caz.

Povestea lui Slaine demonstreaza cum autoritatile din StateleUnite au utilizat jucatori de pe Wall Street pentru a se infiltrain mijlocul evenimentelor. Cartitele ajung sa isi demaste propriicolegi. Slaine, 50 de ani, a marturisit in fata procurorilor si caprietenul si partenerul sau de sala, Craig Drimal a facuttranzactii avand informatii din interior. In noiembrie, Drimal afost arestat in timp ce se afla in casa sa.

Drimal, 53 de ani, se afla printre cei 21 de indivizi acuzati deguvernul american in cazul Galleon. In primul val a fost arestatRaj Rajaratnam, fondatorul Galleon, alaturi de alte cincipersoane.

Rajaratnam a pledat nevinovat, si a fost eliberat dupa ce a fostplatita o cautiune de 100 de milioane de dolari. Anil Jumar, unfost executiv in cadrul McKinsey & Co., a pledat vinovat pentruinsider trading, si a ales sa coopereze cu autoritatile din StateleUnite.

Drimal, este membru al celei de-a doua retele de trading.Membrii acestei retele - unul dintre ei avand numele de cod"Octopussy", dupa filmul James Bond cu acelasi nume - se intalneaula colturi de strada unde ofereau informatii in schimbul banilor.Pentru ca aceasta retea sa functioneze erau folosite telefoanemobile ieftine si de cartele pre-pay, pentru a nu le fi urmariteconvorbirile, potrivit guvernului. Cele doua retele aveau si verigicomune, printre care si Drimal, care a lucrat la Galleon. In ceeace priveste alte aspecte, cele doua retele nu erau conectate, deaceea investigatiile s-au desfasurat separat.

A cooperat ca sa nu infunde puscaria

Slaine a fost de acord sa pledeze vinovat la acuzatiile defrauda si conspiratie. Decizia sa de a coopera a reprezentatpunctul de pornire pentru investigatia celui de-al doilea lant detrading, investigatie ce s-a soldat cu acuzarea lui Dimal si aaltor 13 persoane. Slaine este primul martor care a fost de acordsa coopereze cu autoritatile in ceea ce priveste cele douacazuri.

Relatia lui Slaine cu autoritatile a inceput in 2007, cand FBIi-a prezentat dovezi care il incriminau. El a fost de acord sacoopereze pentru a obtine o sentinta mai usoara.
El si-a inceput cariera pe Wall Street cu cateva slujbe temporare.In 1986 se alatura echipei Morgan Stanley, unde se ocupa detranzactiile cu actiuni. La sfarsitul anilor '90 Slaine deveneaseful pe trading la NASDAQ, iar boom-ul actiunilor companiilor dindomeniul tehnologiei l-a prins in apogeul carierei. Aici el si-aconstruit relatiile, de care a beneficiat cand a ajuns informatoral guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO