Business Internaţional

Evenimentele anului 2011 în 5 imagini: uciderea lui Osama Bin Laden

Evenimentele anului 2011 în 5 imagini: uciderea lui Osama Bin Laden

Autor: Alexandru Stefan Matei

25.12.2011, 16:48 467

"Osama Bin Laden este mort". Acestea sunt cuvintele preşedintelui american Barack Obama ce au pus capăt unuia dintre cele mai negre capitole din istoria Statelor Unite.

Uciderea inamicului numărul unu al SUA după zece ani de căutări costisitoare şi un război în Afganistan care încă nu s-a terminat, poate fi considerată principala reuşită a americanilor din 2011.

Bin Laden a fost ucis în Pakistan, într-o vilă în care se acundea de câţiva ani de zile.

Chipul lui Osama Bin Laden va rămâne întotdeauna pentru americani imaginea terorismului şi a unui atac fără precedent asupra Statelor Unite. Din cauza sa a fost pornit de către fostul preşedinte american George W. Bush un "război împotriva terorii" care a curmat mii de vieţi şi a costat sute de miliarde de dolari.

Impactul avioanelor cu turnurile gemene şi prăbuşirea acestora pe 11 septembrie 2001 va reprezenta pentru totdeauna o cicatrice în istoria Statelor Unite. La un deceniu de la evenimente noul complex ce va fi construit în locul World Trade Center se înalţă etaj cu etaj.

Vestea morţii lui Bin Laden a generat un val de bucurie, mulţi americani ieşind pe străzi pentru a sărbători acest eveniment.

Preşedintele american Barack Obama, alături de cei mai importanţi oameni ai administraţiei de la Washington au urmărit în direct operaţiunea care a dus la uciderea inamicului public numărul unu al Statelor Unite.

Operaţiunea împotriva lui Bin Laden nu a rămas fără urmări pentru americani însă. În timpul acesteia, SUA au pierdut un elicopter de ultimă generaţie care conform unor zvonuri a ajuns pe mâna chinezilor, întotdeauna avizi să cunoască în detaliu tehnologiile dezvoltate de americani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO