Business Internaţional

Europenii, tot nemultumiti de euro

16.06.2004, 00:00 14

Spaniolii au gasit deja o porecla pentru bancnota de 500 de euro: "Ben Laden". La fel ca seful retelei Al-Qaida, exista,  dar nu este vazuta niciodata, spun locuitorii din Barcelona sau Sevilla.
Francezii au solicitari mai modeste: preocuparea lor vizeaza bancnota de 5 euro,  pe care nu o gasesc aproape deloc. In Germania raritatea monedelor rosii este cea care suscita la comentarii.  Bundesbank trage semnalul de alarma: "Penuria de monezi este observabila in foarte multe tari din zona euro". In problema monezilor toata lumea invinuieste China, care dicteaza tonul pe piata mondiala a otelului. Brusc, baterea de moneda a inceput sa intampine dificultati, scrie Le Figaro.
Fiecare se ingrijoreaza dupa situatia sa economica. Spania, in plina expansiune, este preocupata de absenta biletelor cu valoare ridicata, in timp ce vecinul sau portughez, mai sarac, hotarase inca de la inceput sa nu puna in circulatie bancnotele de 500 de euro. Invocand problema productiei, Bundesbank incrimineaza neglijenta poporului german, care a strans aceste piese din metal in buzunarele pantalonilor, ca pe un tezaur, sau le-au asezat in ghivecele cu flori.
In  Franta, lipsa bancnotelor de 5 euro este mai mult decat anecdotica: in hexagon, doar 4,7% din numarul biletelor de banca puse in circulatie reprezinta cele de 5 euro, fata de 13,8% la vecini. Banca Frantei pledeaza nevinovat: bancile comerciale nu ii cer nimic. Ori acestea sunt intermediarii dintre banca centrala si utilizatori, particulari sau persoane fizice. O problema ar fi ca bancile ezita sa isi aprovizioneze automatele care distribuie bancnote. Pentru ele este mult mai interesant, din punct de vedere tehnic, sa le alimenteze cu bancnote de 10 sau de 20 de euro. Solutia ar fi distribuirea lor la ghisee. Dar, preocupati excesiv de productivitate, bancherii ar face orice pentru a impune comisioane grele pentru retragerile de numerar dintre zidurile lor. Iata de de francezii au asa de putini "cinci euro" in buzunare.
Cei mai nefericiti dintre toti sunt de fapt italienii. Pentru ei lipseste bancnota de un euro. Silvio Berlusconi stigmatizeaza eurocratii care au optat pentru moneda metalica, indepartand bancnota de un euro. Astazi, italienii nu ajung sa pretuiasca prea mult moneda de 1 sau de doi euro, a carei valoare o subestimeaza, ceea ce  ii incita sa cheltuie si sa ramana fara bani.



andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO