Business Internaţional

Europa primeşte o bilă neagră din cauza sistemelor de pensii

Europa primeşte o bilă neagră din cauza sistemelor de pensii

Autor: Catalina Apostoiu

02.11.2010, 23:54 20

Investitorii "nu se uită numai la deficitul bugetar sau datorii,ci şi la slăbiciunile structurale," a declarat Katainen, potrivitBloomberg. Finlanda, ţara cu cel mai rapid ritm de îmbătrânire apopulaţiei din Europa, este un "laborator de testare" a modului încare deficitele de pensii vor afecta finanţele guvernamentale şipieţele, mai spune ministrul.

Europa cheltuie aproape de patru ori mai mult decât China pentrua-şi susţine pensionarii, ca proporţie din Produsul Intern Brut, şio dată şi jumătate mai mult decât Statele Unite, conform datelorStandard & Poor's. Cheltuielile "nesustenabile" legate depensii ale Europei vor afecta în ultimă instanţă bonitatearegiunii, arată agenţia de evaluare financiară S&P.
"Nu mai este mult timp. Actualele sisteme ale Europei suntnesustenabile în mai multe ţări", arată Marko Mrsnik, analist laS&P.

Acest lucru nu i-a oprit pe unii europeni să protesteze în stradăcu privire la eforturile guvernelor de a ajusta legislaţia dindomeniul pensiilor. Franţa a fost afectată de cinci grevenaţionale, cetăţenii opunându-se unui proiect de lege ce-i obligăsă muncească doi ani în plus, până la vârsta de 62 de ani.

Sindicatele Air France-KLM Group au făcut apel pentru organizareaunei zile de proteste şi greve împotriva deciziilor guvernuluifrancez de reorganizare a sistemului de pensii.
Ministrul finlandez de finanţe spune că actualul model al Europeiîn ceea ce priveşte pensiile nu este sustenabil.
În Finlada, "dacă cererea de servicii medicale va creşte atât câtam calculat, toţi tinerii noştri ar trebui să meargă să munceascăpentru sectorul public, iar acest lucru pur şi simplu nu esteposibil", declara Katainen. Conform lui Aarre Sahramaa, din cadrulEtera Mutual Pension Insurance Company din Helsinki, "deficitele depensii nu au fost încă în întregime incluse în preţurileobligaţiunilor suverane europene. Subiectul va fi însă din ce în cemai aprins dezbătut în anii următori".

Obligaţiunile guvernamentale franceze pe 30 de ani au înregistrat oscădere de aproximativ 7% din august, în timp ce titlurile italienecu o maturitate similară au pierdut aproximativ 3%.

Obligaţiunile germane pe 30 de ani au scăzut cu 4% de lavârful din august.
Randamentele, care se mişcă îndirecţia opusă preţurilor la obligaţiuni, au avansat recent înItalia, Spania, Grecia şi Portugalia la obligaţiunile pe 30 deani.
În 20 de ani, jumătate din populaţia Europei Occidentale va aveapeste 50 de ani, conform profesorului Sarah Harper, director alOxford Institute of Ageing. Acest lucru înseamnă că până în 2025 vafi cu un angajat mai puţin care să acopere costul fiecăruipensionar comparativ cu cei patru necesari în prezent, conformEurostat. Europa trebuie să rezolve problema pensiilor pentru căaceasta "va influenţa preţul datoriei guvernamentale în aniiurmători", a declarat Katainen.
Cheltuielile legate de îmbătrânirea popu­laţiei din Europareprezintă 16,3% din PIB-ul regiunii, comparativ cu o medie de14,2% pentru cele 49 de ţări incluse într-un studiu al S&Ppublicat pe 7 octombrie.
Raportul echivalent pentru ţările BRIC s-a situat la 8,7%.Cheltuielile legate de îmbă­trânirea populaţiei până în 2050 voravansa mai rapid în Europa, ca proporţie din PIB, decât în StateleUnite şi ţările BRIC, estimează S&P.

Pensiile subfinanţate au început să atragă mai multă atenţie dupăce criza datoriilor din Europa a evidenţiat slăbiciunile fiscaleale regiunii. Activele legate de pensii au fost grav afectate în2008, când criza financiară a erodat valorile activelor în general.Pierderile nu au fost în întregime recuperate, potrivit FitchRatings.
Grecia va trebui să cheltuiască cu 12,4% mai mult pe pensii până în2060 şi Spania cu 6,7% mai mult, arată Comisia Europeană în "2009Ageing Report". Comparativ, Germania va trebui să cheltuiască cu2,3% mai mult şi Franţa cu 1% graţie măsurilor luate deja în acestsector, potrivit comisiei.
Finlanda a luat deja măsuri printr-o reducere automată a pensiilorodată cu creşterea longevităţii. Totuşi, acestea nu suntsuficiente, iar Finlanda ar trebui să majoreze vârsta minimă depensionare la 65 de ani de la 63, declara OCDE în aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO