Business Internaţional

Europa o ia de la capăt: trebuie să tragă Spania şi Italia de pe buza prăpastiei

Europa o ia de la capăt: trebuie să tragă Spania şi Italia de pe buza prăpastiei

Autor: Bogdan Cojocaru

01.08.2011, 00:03 1058

Drept urmare, dobânzile pe care cele două ţări le plătesc pentrua se împrumuta de pe pieţele financiare au revenit la maxi­meistorice. Dacă va ajunge să salveze cele două economii, Europa vatrebui să plătească mult mai mult decât în cazul Greciei, Irlandeişi Portugaliei pentru că Spania şi Italia au PIB-uri de peste 1.000mld. euro.

Pentru a agrava şi mai mult lucrurile, nici implicarea băncilorprivate în a doua salvare a Greciei nu mai este văzută drept ocertitudine.

Deţinătorii de obligaţiuni elene ar putea ezita să participe laschimbul de titluri existente cu unele pe termen lung, încondiţiile în care pierderile pe care le-ar avea de suportat arputea depăşi procentul estimat de 21%, scrie Bloomberg.

Analiştii au calculat că obligaţiunile şi-ar putea pierde 50%din valoare. Povara ar putea descuraja investitorii să participe lasalvarea Greciei. În această situaţie, liderii europeni vor finevoiţi să-şi asume o parte mai mare din nota de plată sau săforţeze investitorii să participe.

"Planul ar putea eşua deoarece va fi dificil să se ajungă la ocotă de rostogolire a datoriilor de 90%", afirmă analiştiiJPMorgan. Mai mult, miniştrii de finanţe ai zonei euro ar puteapermite Italiei şi Spa­niei, state confruntate cu costuri definanţare mari, să nu participe la urmă­toarea tranşă de 8 mld.euro pentru Gre­cia, fondurile urmând a fi acordate de EFSF,mecanismul de salvare a ţărilor cu probleme din zona euro, scrieThe Wall Street Journal.

EFSF ar tre­­bui să strângă bani de pe pieţe până în septembrie,ceea ce s-ar putea dovedi dificil deoarece august este o perioadăde vacanţă pentru investitori, iar dacă nu reuşeşte acest lucru,banii vor fi daţi de guvernele din zona euro.

La finalul săptămânii trecute FMI a avertizat că Spania se aflăîncă în "zona de pericol" şi că trebuie să continue curestructurarea economiei pentru a se imu­niza contra crizeidatoriilor. Avertismen­tul vine într-un moment în care Moody's aplasat ratingul de credit "Aa2" al Spaniei

sub supraveghere pentru o posibilă retrogradare din cauzacreşterii eco­nomice slabe şi presiunilor de finanţare, deciziareaprinzând temerile că al doilea pachet de salvare a Greciei nu acalmat riscurile de contagiune.

Probleme în Europa

  • Perspectiva unor pierderi mai mari decât s-a anticipat iniţialar putea descuraja băncile să participe la salvarea Greciei.

  • Italia şi Spania ar putea opta să nu participe la tranşa dinseptembrie a împrumutului pentru Grecia.

  • FMI a avertizat că Spania nu a ieşit din "zona de pericol".

  • Moody's a plasat ratingul Spaniei sub supraveghere cu implicaţiinegative.

  • În pofida planului anticriză, dobânzile cerute Spaniei şiItaliei se menţin la valori ridicate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO