Business Internaţional

Europa de Est nu scapa de efectele crizei de pe pietele financiare

30.01.2008, 16:46 11

Economistii avertizeaza ca zona, desi aflata in plina dezvoltare, va avea de-a face cu o incetinire a economiei cauzata de ultimele evenimente internationale de pe pietele financiare. Amploarea exacta a impactului crizei creditelor din Statele Unite este inca o incertitudine, mai ales in ceea ce priveste economiile mai slab dezvoltate.
Chiar si in tarile dezvoltate exista inca pericole ascunse din partea unor companii, in special bancile, dupa cum a dat dovada scandalul in care este implicata banca franceza Societe Generale.
"Aceste tari vor fi afectate. Nu exista cale de scapare pentru ele. Desi au un fundament solid, care le va permite sa supravietuiasca, unele tari sunt mai vulnerabile decat altele", a declarat Prandeep Mitra, economist-sef la Banca Mondiala pe Europa Centrala si de Est.
Erik Berglof, economistul-sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), a declarat ca "riscurile au fost reevaluate", mai ales in cazul tarilor in care costurile creditelor au crescut foarte repede si care au devenit, astfel, cele mai vulnerabile la schimbarile bruste venite din exterior. Banca a revenit asupra previziunilor anterioare, reducand perspectivele de crestere a Produsului Intern Brut pentru tarile fost comuniste de la 6,1% la 5%-5,5%.
Avand in vedere dezvoltarea fara precedent datorata creditelor, unele tari care se lupta cu inflatia ar putea privi aceasta incetinire ca pe un lucru pozitiv. Printre aceste tari se numara Ucraina, Kazahstan si Rusia, dar si Polonia, care se confrunta cu o criza a fortei de munca.
Beneficiile aduse de o incetinire a economiei vor fi si mai prezente in tarile care se confrunta cu mari deficite de cont curent, in special tarile baltice, Romania, Serbia si Bulgaria.
Conform declaratiilor facute de Leszek Balcerowicz, fostul guvernator al bancii centrale din Polonia, in cadrul Forumului de la Davos, "o anumita incetinire este binevenita in unele tari, in special cele baltice, care s-au dezvoltat cel mai rapid. Niciuna din informatiile pe care le avem nu ne fac sa credem ca va fi vorba despre o aterizare fortata. O aterizare fara probleme este cea mai probabila in cazul tarilor care s-au dezvoltat foarte rapid".
Economistii de la BERD au afirmat ca desi statele baltice si cele vecine au mari deficiente in raport cu standardele globale, ele sunt mai putin vulnerabile decat alte economii emergente datorita suportului oferit de apartenenta la Uniunea Europeana.
Cu toate acestea, situatia ar putea inca lua o turnura nefavorabila la nivel national sau corporatist. Ungaria este un bun exemplu de tara care in ciuda stabilitatii si a dezvoltarii prin reforme, a intrunit dificultati financiare sub forma unui deficit de aproape 9% din PIB.
Tarile din Peninsula Balcanica sunt un alt motiv de ingrijorare. Bulgaria are cel mai mare deficit din zona, de peste 20% din PIB, iar Romania, in ciuda deficitului mai mic decat al vecinilor sai, este afectata de politicile fiscale prea relaxate.
Ucraina se confrunta cu dificultatile cauzate de un guvern instabil, care nu este destul de puternic pentru a lua decizii rapide si drastice, iar sectorul energetic este inca obscur si poate dezvalui oricand datorii serioase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO