Business Internaţional

Euronext pune ochii pe bursa din Italia

07.06.2006, 00:00 13

Achizitia bursei italiene ar putea garanta operatorului Euronext zece membri in consiliul de conducere, dupa fuziunea cu NYSE.

Euronext doreste sa isi consolideze pozitia in fuziunea cu New York Stock Exchange, achizitionand mai intai bursa din Milano, Borsa Italiana, scrie Financial Times.

Reprezentantii celor doua burse, Borsa Italiana si Euronext, se vor intalni pentru a discuta achizitia, conform unor surse din interior.

Euronext va putea, prin achizitia bursei din Milano, sa aiba zece membri in consiliul de conducere in noua companie rezultata prin fuziunea cu NYSE. Deocamdata, Euronext are alocate noua locuri din 21 in consiliul de conducere.

Reprezentantii Euronext au declarat ca nu se grabesc in privinta achizitiei bursei italiene, dar au recunoscut ca ar prefera ca achizitia sa fie finalizata pana in momentul incheierii fuziunii cu NYSE. Tranzactia cu bursa din New York se poate finaliza doar dupa ce isi dau acordul actionarii si reprezentantii NYSE din cinci tari. Bursa newyorkeza si bursa europeana Euronext au ajuns saptamana trecuta un acord definitiv, trasandu-se astfel calea primei burse transatlantice.

Conform unor surse apropiate, Borsa Italiana nu se grabeste in privinta acestei tranzactii, desi admite ca Euronext este preferata ca partener. In acelasi timp, companiile listate pe bursa italiana considera ca trebuie mai intai rezolvate unele probleme pentru ca achizitia sa poata fi realizata.

Bursa cu sediul la Milano ofera si servicii adiacente pe care Euronext nu ar dori sa le preia, ceea ce inseamna ca Borsa Italiana trebuie sa-si gaseasca un alt cumparator numai pentru aceasta parte a serviciilor sale. Totodata, Borsa Italiana are cele mai mici tarife dintre bursele mari europene, iar clientii ar putea obiecta in momentul in care preturile se vor ridica la nivelul Euronext.

Conducerea Borsa Italiana a declarat ca va lua in calcul mai multe variante si s-a gandit inclusiv la o alianta cu Deutsche Borse. Operatorul german a ofertat deja Euronext si ar putea sa oferteze si Borsa Italiana.

Intentia bursei din Milano de a lansa o oferta publica initiala inainte de a fi ofertata nu mai este de actualitate. Bursa dorea sa apeleze la aceasta modalitate pentru o evaluare cat mai precisa. Deocamdata, economistii au evaluat bursa italiana la un miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO