Business Internaţional

Euronext a intrat in lupta pentru preluarea bursei de la Londra

21.12.2004, 00:00 19



Bursa din Londra (London Stock Exchange) a confirmat ieri primirea unei oferte de preluare din partea bursei pan-europene Euronext NV si continuarea, in acelasi timp, a negocierilor cu Deutsche Boerse, bursa din Frankfurt, informeaza Financial Times.



"Discutiile cu Euronext se afla intr-un stadiu initial si in consecinta nu necesita un raspuns in acest moment", se preciza intr-un comunicat al LSE.



Jean-Francois Theodore, directorul executiv al Euronext, cu sediul la Paris, se va intalni in cursul acestei saptamani cu Clara Furse, omologul sau de la Bursa din Londra, pentru a-si sustine interesul in achizitionarea LSE.



Euronext pregateste o oferta all-cash (numai cash), care este asteptata sa depaseasca oferta de 1,35 miliarde lire sterline (1,96 miliarde euro), inaintata de Deutsche Boerse pe 11 decembrie.



Actiunile LSE au deschis sedinta de tranzactionare de luni in crestere cu 3,3% (pana la 374,5 pence), valoarea companiei ajungand astfel la circa 2 miliarde lire sterline (2,9 miliarde euro). In schimb, actiunile Deutsche Boerse au pierdut 1,4%, pe baza asteptarilor ca va trebui sa-si ridice oferta. Si actiunile Euronext au inregistrat un declin de 2,4% (pana la 21,90 euro), investitorii fiind ingrijorati ca bursa ar putea plati un suprapret pentru LSE.



Este putin probabil ca detaliile privind oferta formulata de Euronext sa fie date publicitatii inainte de Anul Nou. Consilierii bursei pan-europene sondeaza in prezent reteaua de clienti a London Stock Exchange, pentru a se asigura ca structura le convine.



Euronext, operatorul burselor din Paris si Amsterdam, va incerca sa convinga conducerea bursei din Londra ca mix-ul sau de business ofera mai multe sinergii cu LSE, decat cel al Deutsche Boerse. Printre altele, pe bursa de instrumente derivate Liffe, care apartine Euronext, se tranzactioneaza contracte futures cuprinse in indicii FTSE. De asemenea, LSE, Liffe si Euronext compenseaza toate prin LCH. Clearnet, companie detinuta in parte de utilizatorii sai.



In acelasi timp, operatorul bursei din Frankfurt a dat asigurari managementului bursei londoneze ca va administra LSE ca o afacere britanica. Aceasta dupa ce a recunoscut ca comis o eroare de ordin tactic in 2000, cand a propus transferarea actiunilor din setorul tehnologic pe platforma de tranzactionare din Frankfurt si mentinerea titlurilor blue-chips pe platforma londoneza.



Bancile care ofera consultanta partilor (Merrill Lynch pentru LSE si Morgan Stanley, ABN Amro si UBS pentru Euronext) vor aranja intalniri pentru a discuta o eventuala tranzactie.



Potrivit analistilor de la Societe Generale, Euronext ar risca daca nu ar depune si ea o oferta pentru LSE, alaturi de Deutsche Boerse.



"Daca nu ar face o oferta pentru LSE, bursa pan-europeana ar pierde ocazia de a pune mana pe cel mai mare pool de lichiditate din Europa si ar putea ramane si fara partea sa din profitul net inregistrat de LCH. Clearnet", a precizat Societe Generale.



"Deutsche Boerse nu va astepta relaxata deznodamantul. Va face o oferta mai mare, si cat mai repede", a apreciat Ulf Moritzen, manager de fond la Nordinvest, cu sediul la Hamburg. Bursa germana este "ambitioasa in privinta acestei oferte si nu-si va lasa actionarii in incertitudine", a mai comentat el.



Potrivit estimarilor Societe Generale, dupa rascumpararea actiunilor sale, Euronext va avea la dispozitie, la sfarsitul acestui an, circa 200 milioane euro cash, in timp ce Deutsche Boerse a inregistrat la ultimul bilant contabil disponibilitati in numerar in valoare de aproximativ 600 milioane euro. ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO