Business Internaţional

EuroDisney pierde 56 mil. euro

18.11.2003, 00:00 8

Bastionul european al imperiului Disney, Euro Disney, a raportat o pierdere anuala de 56 milioane euro (65,96 milioane dolari), cauzata de climatul nefavorabil industriei turismului si esecului noului parc de a se ridica la nivelul asteptarilor.
Operatorul parcului de distractii a inregistrat totusi o pierdere mai mica decat cele 59 milioane euro estimate de analisti, dar mult mai mare decat pierderea inregistrata in anul precedent, de 33 milioane euro.
Rezultatul financiar obtinut excluzand activitatile exceptionale a fost pierdere de 67,9 milioane euro, fata de profitul de 4,9 milioane euro inregistrat cu un an in urma. Reprezentantii Euro Disney au declarat ca vor continua sa negocieze cu bancile creditoare, dupa ce a castigat o amanare de sase luni a platii creditelor, perioada ce expira in martie 2004.
Profitul operational a scazut la 132,4 milioane euro, de al 175,7 milioane euro, situandu-se in aceste conditii sub estimarile de 135 miliaone euro ale majoritatii analistilor.
Compania a mai spus ca numarul total de vizitatori in anul fiscal incheiat a fost de 12,4 milioane, fata de 13,1 milioane de persoane care au vizitat EuroDisney cu un an in urma. In martie 2002, a mai fost inaugurat Walt Disney Studios, alaturi de parcul original, Magic Kingdom.
Vanzarile au scazut cu 2,1%, la 1,05 miliarde euro, fata de 1,08 miliarde euro, in anul precedent, din cauza unei apatii prelungite a turismului european, si a grevelor organizate in Franta, combinate cu stagnarea cresterii economice.
Euro Disney este detinut in proportie de 39% de Walt Disney Corporation, iar alte 17% sunt detinute de miliardarul print saudit Al-Walid. Actiunile companiei, despre care brokerii spun ca sunt atat de volatile incat sunt folosite predominant in tranzactii speculative. Cursul lor bursier a crescut anul acesta cu 20%, depasind performanta indicelui bursier parizian SBF120 cu aproape sapte procente.
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO