Business Internaţional

Estul Europei, deja independent de Vest

26.03.2001, 00:00 16



Economiile din Europa de Est nu vor avea prea mult de suferit daca ritmul de crestere economica a zonei euro se va incetini in acest an, in conditiile in care cererea interna s-a imbunatatit, iar investitiile straine se vor majora in acest an, declara economistii locali. Dificultati ar putea aparea doar daca economia europeana va creste cu mai putin de 2%.

Principalele economii ale Europei de Est inregistreaza o redresare a cererii interne, iar analistii apreciaza ca o crestere inferioara asteptarilor in statele UE, precum Germania, ar putea conduce la un transfer sporit al productiei in regiunea est-europeana.

"Perspectiva pentru Europa Centrala este inca foarte buna in comparatie cu zona euro", a afirmat Stan Rudcenko, economist-sef pentru Europa Centrala si de Est. El a adaugat ca aceasta regiune ar fi afectata grav doar in situatia unei cresteri economice a zonei euro cu mult sub 2%.

Datele statistice publicate in aceasta saptamana au aratat ca Cehia a depasit recesiunea din ultimii trei ani si a inregistrat o crestere economica de 3,1% in anul 2000. De asemenea, Polonia a obtinut in aceasta saptamana primele semne de redresare ale cererii interne.

ai Ungaria se afla intr-o faza de crestere, tendinta care s-a mentinut de-a lungul a patru ani. Expansiunea economica a tarii ar putea atinge 5-6% in acest an, in ciuda declaratiilor destul de pesimiste ale oficialilor, potrivit carora economia ungara va suferi de pe urma deteriorarii conjuncturii globale.

O redresare a cererii interne si a investitiilor ar putea compensa orice diminuare a exporturilor catre UE, piata spre care se indreapta 65-75% din exporturile Poloniei, Ungariei si Republicii Cehe.

Fluxurile de investitii sunt in continuare considerabile, iar investitiile straine au sprijinit restabilirea economica a Cehiei de anul trecut. Ca urmare a nivelurilor ridicate ale investitiilor straine directe, multi analisti cred ca economia ceha va creste cu 3,5% in acest an.

Desi Polonia a inregistrat o incetinire a cresterii la 2,4% in ultimul trimestru al anului trecut, observatorii spun ca acest an va fi marcat de o expansiune economica cu 3,8%.

Ungaria urmeaza sa prezinte statisticile finale pentru ultimul trimestru al anului trecut la 30 martie, insa datele preliminare au indicat o crestere anuala de 5,3%. Pentru acest an, analistii au estimat o expansiune economica cu 4,9%.

Data fiind importanta expunerii comerciale in raport cu zona euro, unii analisti adopta o pozitie mult mai prudenta in ceea ce priveste cresterea economica a statelor din regiunea est-europeana.

Analistul Simon Tilford al societatii Nomura si-a diminuat cu jumatate de punct procentual estimarea privind cresterea economiei cehe, dar preconizeaza in continuare o accelerare a acesteia fata de 2000, la un nivel de 3,5%.

Dat fiind faptul ca Republica Ceha este cea mai deschisa dintre cele trei economii est-europene, exporturile sale vor fi cele mai afectate de o eventuala deteriorare a climatului economic al zonei euro.

Unul dintre factorii care ar putea sprijini exporturile ar fi implicarea mai accentuata a companiilor locale in activitatile economice din Occident.

Europa de Est devine treptat o parte din lantul productiei industriale vestice in conditiile in care din ce in ce mai multe companii intra pe aceste piete pentru a exploata avantajele fortei de munca ieftine.

Desi acest lucru poate conduce la o mai mare dependenta de cererea externa, ar putea insemna si un transfer al productiei catre Est atunci cand presiunea asupra veniturilor marginale creste in statele occidentale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO