Business Internaţional

Estimarile de crestere economica in Europa se reduc

12.09.2007, 17:29 9

Comisia Europeana si-a redus estimarile privitoare la cresterea economiei zonei euro in cadrul primei evaluari a perspectivelor economice realizate dupa ce prabusirea pietei americane a creditelor ipotecare riscante a majorat costurile legate de contractarea de imprumuturi in intreaga lume, scrie Bloomberg.
Economia celor 13 tari care au adoptat moneda unica europeana va inregistra probabil o crestere de 2,5% anul acesta, in scadere fata de proiectia lansata in mai, de 2,6%. Acest lucru indica si o reducere a ritmului de crestere economica in 2008, se arata in raportul Comisiei.
Astfel, Comisia Europeana a adoptat acelasi ton pesimist cu privire la perspectivele de crestere a regiunii euro, ca si Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.
"Este inca mult prea devreme pentru a estima posibilul impact asupra economiei globale", se arata in raportul Comisiei, facandu-se referire la criza din America. "Totusi, starea de agitatie a sporit in mod clar riscurile".
Saptamana trecuta, BCE si-a redus estimarea privitoare la cresterea economica ce va fi inregistrata in zona euro in acest an pana la aproximativ 2,5% de la 2,6%, in timp ce OCDE a declarat ca perspectivele de dezvoltare pe plan global "sunt mai putin solide". Economia zonei euro a avansat cu 2,8% in 2006, a anuntat Comisia.
Michael Deppler, director european in cadrul FMI, a declarat recent ca turbulentele de pe pietele financiare vor conduce la o incetinire mai pronuntata a ritmului de crestere a economiei europene decat se estimase anterior. Fondul, care anticipase o rata de crestere de 2,6% pentru acest an si de 2,5% pentru anul viitor, este in curs de a-si revizui proiectiile in jos, a declarat Deppler.
Economia globala ar putea avansa intr-un ritm mai rapid decat s-a anticipat initial, a declarat Comisia, in conditiile in care cresterea din China compenseaza incetinirea ritmului de crestere a economiei americane. Economia Chinei a avansat cu 11,9% in trimestrul al doilea, cea mai mare rata de crestere din mai mult de 12 ani.
Bancile centrale au pompat peste 400 mld. dolari pe pietele financiare pentru a reduce criza de lichiditati, iar BCE a amanat majorarea ratelor dobanzii saptamana trecuta, alegand in schimb sa mentina ratele la 4%. Si alte banci centrale, printre care si Banca Angliei, si-au mentinut ratele de referinta neschimbate saptamana trecuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO