Business Internaţional

Este oficial: Liderii UE au aprobat pachetul de ajutor pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro. Pachetul este menit să stimuleze economia Ucrainei timp de patru ani

Este oficial: Liderii UE au aprobat pachetul de ajutor...

Autor: Mediafax

01.02.2024, 13:56 236

Liderii UE au aprobat joi pachetul de ajutor pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro. Propunerea a fost aprobată în unanimitate ceea ce demonstrează că Ungaria a renunţat să se împotrivească.

Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pe platforma X.

„Avem o înţelegere. Unitate Toţi cei 27 de lideri au convenit asupra unui pachet suplimentar de sprijin de 50 de miliarde EUR pentru Ucraina în cadrul bugetului UE. Acest lucru asigură o finanţare constantă, pe termen lung şi previzibilă pentru Ucraina. UE îşi asumă conducerea şi responsabilitatea în sprijinul Ucrainei, ştim ce este în joc”, a scris Michel.

Acordul de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina include o analiză anuală a pachetului, precum şi opţiunea de a-l revizui după doi ani „dacă este nevoie”, au spus doi diplomaţi UE. Pachetul este menit să stimuleze economia Ucrainei timp de patru ani.

Ungaria, care s-a opus anterior fondului, a cerut ca pachetul să fie revizuit şi aprobat o dată pe an. Un diplomat a spus că fondurile UE pentru Ungaria, îngheţate din cauza preocupărilor legate de statul de drept şi drepturile omului în ţară, nu vor fi deblocate, în ciuda votului de joi.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a trimis un mesaj imediat după votul de la Bruxelles.

„Le mulţumesc lui Charles Michel şi liderilor UE pentru aprobarea pachetului pentru Ucraina de 50 de miliarde euro pentru 2024-2027. Este foarte important ca decizia a fost luată de toţi cei 27 de lideri, ceea ce demonstrează încă o dată puternica unitate a UE. Sprijinul financiar continuu al UE pentru Ucraina va consolida stabilitatea economică şi financiară pe termen lung, care nu este mai puţin importantă decât asistenţa militară şi presiunea prin sancţiuni asupra Rusiei”, a transmis preşedintele ucrainean pe X.

Reacţii au avut mai mulţi lideri europeni.

„O zi bună pentru Europa”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, tot pe X.

„Viktor Orban a putut fi convins... Să mergem mai departe”, a scris şi premierul polonez Donald Tusk pe platforma de socializare.

Statele UE au negociat îndelung pachetul de ajutor.

Ungaria a respins prima încercare de aprobare din decembrie şi a ameninţat că va vota împotriva şi la întâlnirea CE de joi, de la Bruxelles.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO