Business Internaţional

Este afectat turismul de centralele eoliene?

07.12.2007, 15:04 16

Mica insula Serifos din Grecia este o destinatie turistica cunoscuta in lume si depinde in intregime de peisajul natural alcatuit din plaje cu mare albastra si nisip fin, case tipice celor de pe litoralul grecesc si apusuri pline de culoare, scrie New York Times.
Prin urmare, cand o companie de minerit si energie a propus un plan de construire a 87 de turbine eoliene intinse pe doua treimi din suprafata insulei, primarul din Serifos, Angeliki Synodinou, a declarat ca este "cel mai mare cosmar al ei".
Imaginea unor mori de vant imense acoperind intreaga insula si distrugand peisajul pitoresc al acesteia, alaturi de zgomotul infernal al turbinelor care ar izgoni si ultimii turisti ramasi, a convins-o pe Angeliki Synodinou sa lupte pentru insula pe care o administreaza.
Momentan, proiectul a fost suspendat, iar primarul se bucura de momente de liniste.
"Nimeni nu ar mai veni aici. Insula noastra ar fi distrusa", declara Synodinou.
Sustinatorii planului industrial nu considera turbinele eoliene niste monstri demni de lupte cu Don Quijote, dimpotriva, pentru ei, morile de vant sunt niste simboluri elegante ale unui viitor al energiei "curate".
Cu cat industria se extinde, din cauza restrictiilor privind emisiile de dioxid de carbon si a masurilor luate impotriva schimbarilor climatice, cu atat mai repede se raspandeste ideea ca turbinele sunt nocive. Grupurile de lobby antiferme de vant din Europa, America de Nord si nu numai, descriu turbinele eoliene drept urate, zgomotoase si distructive, in special pentru locatiile pitoresti care depind de turism.
"Nu este vorba despre una, doua turbine invartindu-se maiestuos pe un fond de cer albastru, presarat cu nori", spune Lisa Linowes, director executiv la Industrial Wind Action Group, organism international care se opune construirii morilor de vant.
In Europa, unde se gasesc 13 din cele mai mari 20 de piete de energie eoliana din lume, Uniunea Europeana a cerut reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 20% pana in anul 2020.
Drept rezultat, turbinele devin tot mai mari, iar "oamenii se tem ca rasariturile si apusurile vor fi acoperite de aceste enorme parcuri eoliene", spune Catalina Robledo, analist pe probleme de energie eoliana la Emerging Energy Research din Barcelona.
Avand in vedere criticile aduse, firmele care dezvolta parcuri eoliene analizeaza tot mai atent si din cat mai multe unghiuri impactul construirii acestor parcuri asupra mediului inconjurator si chiar cauta solutii in ceea ce priveste designul turbinelor, conform lui Robledo.
Cei mai aprigi critici sunt cei din Marea Britanie, unde exista in prezent mai mult de 150 de proiecte bazate pe energia eoliana.
Oponentii acestor proiecte afirma ca dimensiunile mari ale morilor de vant (80 - 140 de metri inaltime) le fac imposibil de integrat in peisaj, acestea dominand orice loc in care sunt amplasate.
"Ochii sunt atrasi involuntar catre ele", declara John Ferguson, membru al grupului S.O.U.L. (Save Our Unspoilt Landscape), care se opune construirii parcului eolian cu noua turbine Barmoor din nord-estul Angliei, districtul Northumberland.
Zona este inconjurata de parcuri nationale si castele, ceea ce ii ofera un mare potential turistic, dar este, in aceasi timp o zona vantoasa, perfecta pentru un parc eolian.
Ferguson mai spune ca turbinele pot afecta vestigiile istorice prezente in zona, cum ar fi pietrele ce fac parte din Zidul lui Hadrian.
Pentru a demonstra cat de nociva este amplasarea morilor in Northumberland, Ferguson a postat pe site-ul organizatiei fotografii prelucrate in Photoshop cu diverse atractii turistice alaturi de turbinele eoliene.
Reprezentantii firmelor care doresc sa construiasca parcurile eoliene in nordul Angliei declara ca turismul si morile de vant pot functiona impreuna in armonie. Alistair Danter, proprietarul lantului de case de inchiriat Edinbane Self-Catering Cottages din Isle of Skye sprijina construirea parcurilor eoliene.
"Exista inca ideea ca pe Coasta de Vest a Scotiei turistii pot gasi peisaje autentice, iar oamenii nu vor sa renunte la asta", spune Danter.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO