Business Internaţional

Ernst&Young a fost sanctionata de SEC

20.04.2004, 00:00 15



Comisia americana pentru Operatiuni Bursiere (SEC) a interzis firmei de audit Ernst&Young sa accepte, in urmatoarele sase luni, noi clienti, decizia incadrandu-se intr-o ancheta care mai implica producatorul american de software PeopleSoft.



Hotararea a fost luata de judecatorul independent Brenda Murray, care analizeaza numai problemele in care este implicata Comisia pentru Operatiuni Bursiere.



La mijlocul lui 2002, SEC a acuzat Ernst&Young (E&Y), a treia firma americana de contabilitate, ca a incalcat regulamentul care prevede independenta institutiilor de audit, colaborand indeaproape cu PeopleSoft, unul dintre clientii sai, in cadrul unui proiect pentru dezvoltarea unui sistem software.



Ernst&Young (E&Y) va fi obligat sa plateasca 1,7 milioane de dolari, suma incasata pentru operatiunile de audit efectuate la PeopleSoft in perioada 1994-1999.



Judecatorul a concluzionat ca "E&Y a avut un comportament neadecvat din punct de vedere profesional, pentru ca nu a respectat standardele auditorilor, dand dovada de o conduita nesabuita si neglijenta".



Murray a adaugat ca E&Y si PeopleSoft au "creat o relatie directa de afaceri", motiv pentru care obiectivitatea E&Y in cazul PeopleSoft poate fi pusa, in mod justificat, sub semnul intrebarii.



E&Y si-a exprimat disponibilitatea de a colabora indeaproape cu un consultant din afara companiei.



"Ordinul SEC ne va impiedica, in urmatoarele sase luni, sa acceptam noi companii publice pentru audit, dar nu ne va ingradi libertatea de a furniza in continuare servicii clientilor actuali. De asemenea, E&Y poate sa atraga clienti companii private sau sa ofere alte tipuri de servicii firmelor publice pe care nu le are in vedere pentru audit", a precizat compania.



Denny Beresford, profesor de contabilitate la Universitatea din Georgia, considera ca aceasta suspendare va avea un impact minor.



"Ma indoiesc ca decizia va deveni o problema serioasa pentru Ernst & Young, dar sunt convins ca situatia poate dauna reputatiei lor internationale", a precizat Beresford.



Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de contabilitatea din lume, printre competitorii sai numarandu-se PricewaterhouseCoopers, KPMG si Deloitte & Touche.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO