Business Internaţional

Erdogan şi Putin sunt în conflict. Ce vrea „sultanul“ şi cât de mulţi bani sunt în joc

Erdogan şi Putin sunt în conflict. Ce vrea...

Autor: Catalina Apostoiu

06.03.2020, 00:05 2717

Turcia solicită susţinere suplimentară din partea UE pentru refugiaţii din Siria şi pentru lupta sa din ce în ce mai aprigă cu regimul de la Damasc susţinut de ruşi. Pe de altă parte, Bruxellesul caută cu disperare să evite o repetare a crizei din 2015-2016 şi a cerut în mod repetat autorităţilor de la Ankara să respecte acordul încheiat în martie 2016 referitor la găzduirea refugiaţilor, acord prin care Turciei i s-a promis susţinere financiară de 6 miliarde de euro.

Ţările europene trebuie să sprijine Turcia în Siria dacă vor o soluţie la temerile lor privind migraţia, a avertizat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit Financial Times. Erdogan, care a alarmat Europa încurajând refugiaţii din Turcia să încerce să ajungă pe continent, a declarat că singura modalitate de soluţionare a situaţiei este ca Turcia să fie ajutată să stopeze ofensiva forţelor siriene susţinute de Rusia în provincia deţinută de rebeli Idlib.

Ultimul avertisment al lide­rului turc pentru Europa a venit înaintea unor discuţii cru­ciale cu preşedintele rus Vladimir Putin în Moscova, unde Erdogan speră să încheie un acord de încetare a focului.

Intensificarea luptei pentru controlul Idlib a pus recent presiune sporită asupra relaţiilor dintre Rusia şi Turcia. Vorbind la începutul întâlnirii cu Putin, Erdogan a declarat că relaţiile dintre Turcia şi Rusia sunt la un vârf şi că obiectivul său este de a întări relaţiile respective, potrivit Reuters.

Conflictul dintre Putin şi Erdogan testează alianţa fragilă ce a permis Rusiei şi Turciei să colaboreze în Orientul Mijlociu, scrie Bloomberg. Există însă şi un alt motiv major pentru care lucrurile nu vor scăpa de sub control: relaţiile economice strânse dintre cele două ţări.

De la ultimul conflict, din 2016, Rusia şi-a recăpătat statutul de al doilea mare partener comercial al Turciei, cu un volum de aproximativ 26 miliarde de dolari.

Turcia este doar pe locul şapte în topul celor mai mari parteneri comerciali ai Rusiei, dar Moscova construieşte o centrală nucleară de 20 mld $ pentru Turcia şi a deschis un al doilea gazoduct pe sub Marea Neagră în ianuarie. Turcia a cumpărat de asemenea un sistem de apărare aeriană de 2,5 mld $ de la Rusia anul trecut.

Industria sa de turism depinde de Rusia pentru aproximativ 16% din vizitatorii străini pe an. Fermierii turci au avut cel mai mult de pierdut de pe urma ultimului conflict comercial, după ce Putin a interzis importurile de fructe şi legume pentru a ajuta companiile locale să investească în producţia de alimente.

Turcia este cea mai mare piaţă pentru grâul rusesc, iar exporturile au atins un maxim record în ultimii doi ani, făcând probabil Moscova şi mai vulnerabilă în faţa unui conflict.

Un alt domeniu în care Rusia a investit semnificativ în relaţiile comerciale cu Turcia este piaţa gazelor. Deficitul comercial ridicat al Turciei şi şomajul său în creştere plasează ţara într-o poziţie mai slabă decât cea a Rusiei în cazul unui conflict. Rusia, în schimb a acumulat în ultimii ani unele dintre cele mai mari rezerve valutare din lume şi şi-a redus cheltuielile pentru a deveni mai rezistentă în faţa ameninţărilor externe.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO