Business Internaţional

Elvetienii vad luminita cresterii economice

08.03.2004, 00:00 9



Economia elvetiana a incheiat ultimele trei luni ale anului trecut in crestere, pe seama cresterii cererii pentru exporturi, ceea ce a incurajat companiile sa creasca cheltuielile. Produsul intern brut, ajustat cu rata inflatiei, a crescut cu 0,5% in ultimul trimestru al anului, conform declaratiilor oficialitatilor elvetiene. Aceste date au fost primele calculate conform noii metodologii, sincronizate cu normele europene.



Exportatorii elvetieni, precum ABB, cel mai mare producator de transformatoare din lume, cred ca se vor intoarce pe profit anul acesta, datorita revigorarii comenzilor. Economia eurozonei, care reprezinta destinatia a jumatate dintre produsele elvetiene exportate, s-a extins pentru al doilea trimestru consecutiv pana in decembrie. Cresterea accelerata a Asiei si redresarea economiei americane stimuleaza relansarea globala. Presedintele Fed, Alan Greenspan, a declarat recent ca economia americana se va extinde anul acesta in cel mai rapid ritm din ultimele doua decenii.



Exporturile elvetiene, care contribuie cu peste jumatate la produsul intern brut, au crescut cu 3,6% din al treilea trimestru, iar importurile au crescut cu 4%, in vreme ce investitiile brute au crescut cu 1,1%. Deprecierea monedei elvetiene cu 8% fata de euro in ultimul an a ieftinit exporturile elvetiene, stimuland cererea. De asemenea, aceasta depreciere a mai amortizat efectul negativ al aprecierii francului elvetian cu 6% fata de dolar.



Nestle, cel ami mare producator de produse alimentare din lume, a raportat luna trecuta o crestere cu 80% a profitului pe al doilea semestru al anului trecut, depasind estimarile analistilor. Givaudan, cel mai mare producator de parfumuri din lume, a beneficiat "de un mic avantaj" prin deprecierea francului fata de euro, a spus directorul executiv Juerg Witmer.



Pentru anul acesta, se estimeaza ca cresterea exporturilor si a cheltuielilor companiilor va stimula o crestere economica de 1,8%, cea mai mare din 2000, conform declaratiilor guvernului de la Berna. Oficialii elvetieni au mai precizat ca riscurile care ar putea afecta aceasta dezvoltare includ deprecierea accentuata a dolarului fata de franc, care ar eroda castigurile marilor exportatori, precum Swatch (cel mai mare producator de ceasuri din lume), amenintand in acelasi timp redresarea regiunii euro. Pe intreg anul 2003, economia elvetiana s-a contractat cu 0,5%, cea mai slaba performanta din ultimul deceniu.
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO