Business Internaţional

Elvetienii renunta la neutralitate si ataca Londra pe piata eurobondurilor

01.04.2005, 00:00 18

Elvetia a inregistrat primul succes pe piata eurobondurilor in fata centrului financiar din Londra si a altor centre europene. Miercuri, la Zurich, au inceput sa fie tranzactionate eurobonduri in valoare de aproape 125 de milioane de dolari (96,5 mil. euro), fiind pentru prima data cand Elvetia reuseste sa se impuna in fata unor centre traditionale ca Londra si Luxemburg, arata Financial Times.


Titlurile au fost emise de Banco Itau, o banca din Brazilia.


Marea Britanie controleaza aproximativ doua treimi din piata de 3.000 de miliarde de euro a acestui gen de obligatiuni. La Londra, cateva mii de locuri de munca sunt legate de operatiunile de tranzactionare cu eurobonduri.


Luxemburgul detine cea mai mare parte din treimea ramasa.


Elvetia si-a anuntat planurile pentru introducerea de noi reglementari in domeniul listarilor, incepand cu luna noiembrie, in incercarea de a atrage cat mai multi emitenti dinspre Londra si Luxemburg. Aceasta actiune reprezinta prima provocare importanta la adresa centrelor financiare care au dominat piata internationala a obligatiunilor in istoria ei de peste 40 de ani.


Prima emisiune de eurobonduri a avut loc in anul 1963, cand guvernul italian a apelat la acest mijloc de finantare pentru proiectul de constructie a autostrazilor si a fost intermediata de SG Warburg, la acea vreme, o importanta banca de investitii din Londra.


Decizia elvetienilor vine intr-un moment in care Londra si Luxemburgul lupta pentru a preintampina impunerea unor normative ale Uniunii Europene care le-ar submina propriile piete de eurobonduri.


De la 1 iulie, Uniunea Europeana va introduce o directiva care va cere emitentilor de eurobonduri sa furnizeze informatii in concordanta cu noile Standarde Internationale de Raportari Financiare. Aceasta va fi urmata de o a doua directiva de transparenta, care va intra in vigoare in 2007.


Noile reglementari ar putea descuraja companiile din afara Europei, in special pe cele din Asia, sa lanseze emisiuni de obligatiuni in spatiul UE, deoarece multi specialisti sustin ca noile reguli sunt defectuoase. Modificarile normelor elvetiene in domeniul tranzactionarilor permit pentru prima oara companiilor din afara Elvetiei sa listeze eurobonduri.


London Stock Exchange intentioneaza sa lanseze o alternativa "profesionala" de piata pentru eurobonduri in aceasta vara. Aceasta nu va fi expusa cotrolului Uniunii Europene si va fi similara cu piata de capital AIM (Alternative Investment Market). Londonezii spera ca aceasta decizie sa calmeze ingrijorarile emitentilor asiatici.


In 2004, Romania nu a realizat nici o emisiune noua de euroobligatiuni, iesirea pe pietele externe fiind amanata pentru 2005, in conditiile unei nevoi reduse de finantare a deficitului bugetar.


Autoritatile s-au angajat fata de Fondul Monetar International sa limiteze la 600 de milioane de euro emiterea de eurobonduri in 2005, avand in vedere intrarile de valuta asteptate in urma privatizarilor.


De asemenea, primaria Bucurestiului a anuntat ca va lansa o emisiune de euroobligatiuni in valoare de 120 de milioane de euro pentru finantarea unor proiecte de infrastructura. Castigatorul licitatiei de intermediere a fost consortiul format din bancile ABN Amro si JP Morgan.


Anul trecut, agentia de evaluare financiara Standard& Poor's a anuntat ratingul "BB" cu perspectiva stabila pentru municipalitatea Bucuresti, pentru datoriile pe termen lung.


Ratingul de tara acordat Romaniei este "BB plus", cu o treapta mai ridicat decat cel pentru Bucuresti, si are perspectiva pozitiva.


Ultima emisiune de eurobonduri a Romaniei, din 2003, a fost lansata cu o dobanda de 5,25% pe an. marius.anton@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO