Business Internaţional

Elvetienii de la UBS pierd 14 mld. $ din operatiunile subprime

31.01.2008, 19:08 16

UBS, cea mai mare banca europeana dupa valoarea activelor detinute, a anuntat o operatiune de reducere a valorii contabile a activelor (writedown) de 14 mld. dolari (9,47 mld. euro) ca urmare a expunerii de pe piata americana a creditelor ipotecare riscante si se asteapta la pierderi de ordinul miliardelor de dolari, scrie Bloomberg.
Pierderile inregistrate in ultimul trimestru din 2007 s-ar putea ridica la 12,5 mld. franci elvetieni (7,74 mld. euro), dublu fata de estimarile analistilor, in timp ce pierderile anuale ale bancii vor ajunge la 4,4 mld. franci (2,72 mld. euro). Rezultatele oficiale ale UBS vor fi date publicitatii in prima jumatate a lunii februarie.
"Pierderile sunt enorme", a declarat Dominique Biedermann, directorul Ethos Foundation din Geneva, care detine actiuni UBS in valoare de 80 mil. franci (49,5 mil. euro). "Dat fiind faptul ca acestea vor anula profitul bancii, este necesara demararea unei anchete pentru a putea fi siguri ca o asemenea situatie nu se va mai repeta", a adaugat el.
Aproximativ 12 mld. dolari (8,1 mld. euro) din pierderile inregistrate de UBS sunt cauzate de pariurile gresite de pe piata subprime, restul fiind legate de piata imobiliara americana. Prabusirea pietei subprime a atras dupa sine pierderi de 130 mld. dolari (80,5 mld. euro) pentru companiile financiare si bancile din intreaga lume, incepand cu iulie 2007.
UBS, care l-a numit anul trecut pe Marcel Rohner in functia de director executiv in locul lui Peter Wuffli, spune ca se asteapta ca 2008 sa fie inca un an dificil pentru sectorul financiar international.
In incercarea de a-si reface capitalul, banca elvetiana a anuntat, la sfarsitul anului trecut, vanzarea de obligatiuni convertibile in actiuni Fondului de Investitii al guvernului din Singapore si unui investitor neidentificat din Orientul Mijlociu. De asemenea, reprezentantii companiei le-au propus investitorilor inlocuirea dividendelor anuale cu pachete de actiuni, luand in calcul si o noua emisie de 36,4 milioane de actiuni preferentiale, a caror valoare ar ajunge la 6,4 mld. franci elvetieni (3,96 mld. euro).
Banca intentioneaza sa inchida o divizie americana - specializata in tranzactii cu instrumente cu venit fix - si sa reduca numarul angajatilor din segmentul instrumentelor financiare bazate pe ipoteci cu pana la 50% fata de nivelul record atins in august.
"Nu exclud noi pierderi, insa e mai sigur sa spui ca ceea ce a fost mai rau a trecut", a declarat Madeleine Hofmann, analist la Julius Baer in Zurich. "Ma astept ca lucrurile sa mearga din ce in ce mai bine de acum inainte".
In acelasi timp, Credit Suisse Group, cel mai mare competitor local al UBS, nu a inregistrat pierderi semnificative in trimestrul patru al anului trecut, spune presedintele companiei, Walter Kielholz, care a declarat in cadrul Forumului Economic de la Davos ca "rezultatele oficiale ale companiei vor fi publicate in zilele urmatoare".
BNP Paribas, cea mai mare banca franceza, a raportat o scadere de 42% a profitului aferent trimestrului patru.
Pe de alta parte, Merill Lynch, cea mai mare firma de brokeraj din Statele Unite, a anuntat luna aceasta pierderi record de 9,83 mld. dolari (6.65 mld. euro). Citigroup a avut pierderi de 9,83 mld. dolari, dupa o operatiune de writedown de 18 mld. dolari, pierderi semnificative inregistrand si bancile de investitii Morgan Stanley sau Bear Stearns.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO