Business Internaţional

Elvetienii de la UBS incep anul in forta

10.02.2005, 00:00 12



UBS, cea mai mare banca din Europa dupa valoarea activelor si a saptea banca din lume, a raportat un an cu crestere puternica si rezultate record la aproape toate diviziile sale, in ciuda asteptarilor de stagnare pe ultimul trimestru, informeaza Financial Times.



Banca nu a oferit detalii referitoare la tintele de performanta stabilite pentru 2005. Cu toate acestea, directorul financiar Clive Standish (CFO), a declarat ca UBS isi va atinge toate obiectivele de dezvoltare pe termen lung, pe baza unui inceput "deosebit de promitator".



"Am ridicat stacheta pentru 2005. Depasirea obiectivelor va depinde insa si de evolutia pietei financiare mondiale", a afirmat Peter Wuffli, CEO. "Nu avem nici un fel de glob de cristal", a mai spus directorul executiv.



Rezultatele incurajatoare date publicitatii de cea mai mare banca din Elvetia, care au urmat performantelor substantiale raportate de Deutsche Bank si BNP, sunt de natura sa creasca asteptarile privind rezultatele principalului rival al UBS, Credit Suisse, care vor fi anuntate saptamana viitoare.



Potrivit lui Standish, startul "extrem de pozitiv" pe pietele de capital si cresterea numarului de fuziuni si achizitii creeaza premise pentru o evolutie in forta a bancii elvetiene in acest an. Singura dezamagire pentru UBS a fost diminuarea rolului bancii in intermedierea de fuziuni si achizitii pe continentul european.



Wuffli a explicat ca UBS s-a concentrat in ultima perioada pe extinderea operatiunilor in SUA, dar a precizat ca banca isi va redirectiona atentia mai aproape de piata autohtona.



UBS, care a combinat achizitiile mai putin importante cu cresterea organica, pana a devenit cel mai mare trader pe Nasdaq si al doilea la bursa din New York (New York Stock Exchange), si-a propulsat in mod semnificativ prezenta pe piata americana. Potrivit lui Wuffli, banca elvetiana va incerca sa puna in practica experienta acumulata pe piata americana, pentru a se implica mai mult in activitatea de consultanta pentru fuziuni si achizitii, pe piata europeana.



Diviziile de investment banking si administrare a portofoliilor au ramas si in acest an pilonii de performanta ai UBS, ajutand banca sa inregistreze rezultate trimestriale si anuale record. In ciuda tendintei ascendente a profiturilor, UBS a mentinut un control strict asupra costurilor.



Profitul net pe al patrulea trimestru, care include rezultatele noii divizii industriale Motor Columbus, a cunoscut o majorare de 12% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, pana la 2,02 miliarde franci elvetieni (1,29 miliarde euro). Profitul anual a inregistrat o crestere si mai accentuata, de aproape 30%, pana la 8,09 miliarde franci elvetieni (5,18 miliarde euro).



UBS, care doreste sa-si extinda activitatile de investment banking pentru a ajunge la nivelul celor de private banking (servicii financiare destinate clientilor instariti), care detin o pondere importanta in portofoliul bancii elvetiene, a declarat ca va propune distribuirea unui dividend in valoare de 3 franci elvetieni/actiune (1,92 euro), fata de 2,6 franci (1,66 euro) anul trecut.



Banca si-a reiterat angajamentul de a-si continua extinderea pe piata asiatica, unde este deja unul din principalii jucatori de pe piata. Circa 40% din cresterea de personal anuntata anul trecut s-a datorat angajarilor in aceasta regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO