Business Internaţional

Elvetienii de la Novartis cumpara 77% din Alcon de la Nestle, pentru 39 mld. dolari

08.04.2008, 16:33 44

Novartis a incheiat un acord prin care poate prelua participatia de 77% detinuta de Nestle la compania americana Alcon, pentru 39 de miliarde de dolari (24,8 mld. euro), pentru a-si extinde operatiunile din domeniul produselor de ingrijire a ochilor, a anuntat grupul farmaceutic elvetian.
Novartis va achizitiona initial 25% din Alcon, pentru 11 miliarde de dolari (7 mld. euro), si are posibilitatea de a prelua si restul participatiei detinuta de Nestle, de 52%, pentru un pret fix de 28 de miliarde de dolari (17,8 mld. euro), in perioada ianuarie 2010 - iulie 2011.
Alcon, lider pe piata de produse de ingrijire a ochilor, a inregistrat anul trecut vanzari de aproximativ 5,6 miliarde de dolari. Producatorul cerceteaza, dezvolta, produce si distribuie medicamente, echipament si dispozitive chirugicale, solutii de ingijire a lentilelor de contact.
Grupul elvetian a anuntat ca va finanta achizitia participatiei initiale la Alcon din rezervele proprii de numerar si prin intermediul unei finantari externe pe termen scurt.
De asemenea, eventuala preluare a restului de 52% va fi finantata in mod asemanator.
Nestle, cel mai mare grup alimentar din lume, a anuntat ca tranzactia va avea efect pozitiv asupra profitului pe actiune din 2008, iar castigurile rezultate in urma acesteia vor fi utilizate pentru reducerea datoriilor.
Pretul la care va fi vandut pachetul de 25% din Alcon este cu 4% mai mic fata de cotatia la care s-au tranzactionat actiunile companiei americane la sfarsitul sedintei bursiere de vineri.
Novartis va plati un pret cu 22% mai mare decat cotatia titlurilor Alcon de la sfarsitul sedintei bursiere de vineri daca va prelua si restul participatiei detinute de Nestle.
Vanzarile nete ale Novartis au avansat anul trecut cu 8%, la 39,8 miliarde de dolari, comparativ cu nivelul de 37 de miliarde de dolari inregistrat in 2006.
In Romania, Novartis a realizat vanzari de 398 de milioane de lei (inclusiv divizia de generice Sandoz), detinand o cota de piata de 6,6%, fiind astfel al patrulea grup farmaceutic din sectorul local de profil, potrivit firmei de cercetare Cegedim.
Nestle a consemnat anul trecut vanzari totale de 107,55 miliarde de franci elvetieni (65,48 miliarde de euro), in crestere cu 9,2%.
Grupul elvetian este prezent pe piata romaneasca din 1995 si are in prezent peste 600 de angajati.
In anul 2005, Nestle a achizitionat la nivel regional compania greceasca Delta Ice Cream. In Romania, aceasta a devenit Nestle Ice Cream Romania, produsele realizandu-se in unitatea de productie de langa Bucuresti.

Cine este Alcon
Este lider pe piata de produse de ingrijire a ochilor.
A inregistrat anul trecut vanzari de circa 5,6 miliarde de dolari.
Cerceteaza, dezvolta, produce si distribuie medicamente, echipament si dispozitive chirugicale, solutii de ingijire a lentilelor de contact.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO