Business Internaţional

Elon Musk vrea să atragă 6 miliarde de dolari de la investitori pentru xAI, startup-ul care ar trebui să concureze cu OpenAI, dezvoltatorul ChatGPT. Musk neagă informaţiile

Elon Musk vrea să atragă 6 miliarde de dolari de la...

Autor: Alex Ciutacu

29.01.2024, 11:14 1254

xAI, startup-ul de inteligenţă artificială controlat de Elon Musk, vrea să atragă 6 miliarde de dolari de la investitori pentru a putea concura cu OpenAI, dezvoltatorul ChatGPT, unde Microsoft este cel mai mare investitor, potrivit FT.

Startup-ul xAI este în discuţii şi negocieri cu potenţiali investitori din întreaga lume, inclusiv cu birouri familiale din Hong Kong. Sursele citate de publicaţia de business spun că Musk vrea să atragă finanţări de 6 miliarde de dolari, la o evaluare de 20 de miliade de dolari.

Cu toate acestea, negocierile sunt încă în curs, iar miliardarul care conduce Tesla testează apetitul investitorilor la acest moment. Elon Musk se uită cu interes şi spre fondurile suverane din Orientul Mijlociu, în timp ce alte surse susţin că el a abordat investitori din Japonia şi Coreea de Sud.

Miliardarul a respins de mai multe ori ideea că ar fi în căutare de capital în toate aceste teritorii. Până la urmă, un startup american de AI care vrea să ridice bani din Hong Kong este în sine o poveste complicată într-o perioadă în care tensiunile geopolitice sunt în creştere.

Pentru context, administraţia Biden a interzis în 2023 unele investiţii americane în proiecte de AI din China, inclusiv din Hong Hong.

Startup-ul xAI a lansat primul său produs în luna decembrie, sub forma unui chatbot denumit Grok. Acesta este antrenat pe postări de pe reţeaua de socializare X.

Pe de altă parte, Elon Musk a declarat vineri că firma sa de inteligenţă artificială xAI nu se află în discuţii cu investitorii pentru a-şi asigura finanţarea, după ce presa a relatat mai devreme în cursul zilei despre efortul startup-ului de a strânge până la 6 miliarde de dolari.
"xAI nu strânge capital şi nu am avut nicio conversaţie cu nimeni în acest sens", a scris Musk într-o postare pe X.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO