Business Internaţional

Egiptul, ţară săracă, dar aflată la răscrucea lumii, este cumpărat de greii geopoliticii mondiale, China, Rusia şi ţările arabe bogate în petrol

Egiptul, ţară săracă, dar aflată la răscrucea...

Autor: Catalina Apostoiu

05.03.2024, 00:05 1249

Egiptul este o ţară puternic înda­torată, suferind de o penurie de valu­tă, ceea a dus la creşteri dramatice ale inflaţiei, căreia egiptenii îi fac cu greu faţă. Recent, însă liderii ţării au anunţat că Emiratele Arabe Unite vor investi 35 miliarde dolari direct în economia egipteană, în principal via un proiect de construcţii la Ras al-Hikla, o peninsulă meditera­neea­nă în apropiere de oraşul Alexandria. Se crede că investiţia este cea mai ma­re de acest gen din istoria Egiptului.

Există de asemenea zvonuri pri­vind o altă tranzacţie similară. Potri­vit acestora, Arabia Saudită va in­vesti 15 miliarde de dolari într-o destinaţie turistică de la Marea Roşie, Ras Gamila.

Dar experţii se întreabă dacă astfel de investiţii chiar vor schimba ceva din punct de vedere economic. „Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sissi se împrumută de peste tot pen­tru a realiza megaproiecte care-i jus­tifică deciziile economice iraţio­nale. Acesta contează întotdeauna pe faptul că va fi salvat de puterile regionale sau internaţionale pentru că Egiptul este o ţară prea impor­tantă,“ a declarat Hossam el-Hama­lawy, cercetător egiptean, pentru Deutsche Welle.

Conform experţilor, cele mai recente acorduri reprezintă probabil investiţii bune pentru statele din Golf, din moment ce acestea reali­zează că nu-şi vor putea recupera niciodată împrumurile acordate Egiptului.

Rusia intenţionează la rândul său să investească peste 7 miliarde de do­lari în crearea unei zone industriale ruseşti în zona Canalului Suez, potri­vit eurasiareview.com. Zona indus­trială Port Said East are o suprafaţă totală de 16 milioane de metri pătraţi. Aceasta se află în partea nord-estică a Egiptului pe partea asiatică a Canalului Suez.

Egiptul se aşteaptă ca lucrările de construcţie să înceapă până la mij­lo­cul anului 2024. Ambele părţi sunt interesate de producţia comună a unei game largi de bunuri.

Planul prevede crearea unui hub internaţional pentru producători cu acces facil pentru exportarea de bunuri către pieţele din Africa şi Europa.

Egiptul îşi construieşte de asemenea prima centrală nucleară cu ajutorul ruşilor. Centrala nucleară El Dabaa va fi construită în colaborare cu compania rusă de stat Rosatom. Proiectul de 30 miliarde de dolari este finanţat în principal cu un împrumut rusesc de 25 miliarde $.

Şi firmele chineze sunt interesate de zona economică a Canalului Suez a Egiptului.

China este deja cel mai mare investitor din zona Suez şi îşi livrează 60% din bunuri către Europa via Canalul Suez.

Peste 1.500 de companii chineze sunt înregistrate în Egipt. Peste 140 dintre acestea au investit în această ţară. În 2022, majoritatea investiţiilor au mers către proiecte industriale, urmate de construcţii şi servicii.

La sfârşitul anului trecut, zona SCZONE a semnat o scrisoare de intenţie şi trei acorduri cadru cu companii din China pentru proiecte industriale care implică investiţii în valoare de 2,75 miliarde de dolari, notează ahram.org.

Preşedintele chinez Xi Jinping l-a primit la acea vreme pe premierul Egiptului, Mostafa Madbouly, semn că China îşi întăreşte cooperarea bilaterală cu Cairo.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO