Business Internaţional

Egiptul arde din nou: ciocniri violente între creştini şi musulmani după incendierea unei biserici

Egiptul arde din nou: ciocniri violente între creştini şi musulmani după incendierea unei biserici

Autor: Alexandru Matei

10.10.2011, 11:46 684

Premierul egiptean a făcut apel la calm după ce 24 de persoane au murit ca urmare a ciocnirilor dintre creştini şi forţele de securitate care au degenerat în revolte, scrie BBC News.

Violenţele au escaladat după un protest în Cairo organizat în urma incendierii unei biserici în provincia Aswan săptămâna trecută.

Primul-ministru Essam Sharaf a declarat că violenţele dintre musulmani şi creştini sunt "o ameninţare la adresa securităţii naţionale".

Sharaf, care a vizitat zonele unde au avut loc ciocnirile violente, a declarat că susţine una dintre cererile protestatarilor, cea ca armata să cedeze puterea.

"Cea mai mare ameninţare la securtatea naţională este diviziunea dintre musulmani şi creştini", a declarat Sharaf.

Acestea sunt cele mai grave violenţe de după îndepărtarea preşedintelui Hosni Mubarak în februarie.

Mii de persoane, majoritatea creştini, au pornit într-un marş din districtul Shubra aflat în nordul capitalei Cairo către clădirea televiziunii din Piaţa Maspero. Demonstranţii au cerut consiliului militar care conduce ţara să îl concedieze pe guvernatorul provinciei Aswan. Ei au mai acuzat televiziunea de stat că incită la violenţă împotriva creştinilor. Aproximativ 10% din populaţia Egiptului este de religie coptă.

Protestatarii au declarat că au fost atacaţi de persoane îmbrăcate în civil înainte ca ciocnirile cu forţele de ordine să aibă loc.

Violenţele au început în faţa clădirii televiziunii şi s-au extins rapid către Piaţa Tahrir, epicentrul protestelor care l-au îndepărtat pe Hosni Mubarak de la putere. Corespondenţii din Egipt au spus că mulţi musulmani au ieşit în stradă pentru a-i apăra pe creştini de forţele de ordine şi pentru a protesta împotriva consiliului militar care nu cedează puterea.

Alţii au răspuns apelului făcut de guvern de a veni în sprijinul armatei pentru a opri revoltele.

Ministrul egiptean al sănătăţii a declarat că 24 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar 212 au fost rănite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO