Business Internaţional

EFSF va putea cumpăra obligaţiuni de pe piaţa secundară doar pentru a menţine sub control costurile de finanţare

EFSF va putea cumpăra obligaţiuni de pe piaţa secundară, în anumite condiţii

Autor: Vlad Popescu

20.10.2011, 14:02 129

Fondul European de Stabilitate Financiară (European Financial Stability Fund - EFSF) va putea cumpăra obligaţiuni de pe piaţa secundară în anumite condiţii, pentru a menţine sub control costurile de finanţare ale statelor din zona euro, potrivit unui document obţinut de Reuters.

Astfel, EFSF va putea cumpăra obligaţiuni pe piaţa secundară folosind integral capacitatea de creditare de care dispune, odată ce un stat membru va solicita sprijin, iar cererea va fi aprobată de Banca Centrală Europeaă şi de ministerele Finanţelor din zona euro, potrivit documentului care prezintă o serie de îndrumări privind planul de consolidare a Fondului de Stabilitate.

Vor fi eligibile numai ţările care îşi respectă angajamentele de reducere a deficitului bugetar conform legislaţiei bugetare a UE, Pactul de Creştere şi Stabilitate.

Totodată, o ţară va avea nevoie de un istoric de costuri "rezonabile" de finanţare, va trebui să nu aibă probleme de insolvenţă în sectorul bancar şi să-şi respecte angajamentele privind reducerea dezechilibrelor macroeconomice.

Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană (BCE) vor pregăti un memorandum de înţelegere cu ţara care cere ajutor, în termen de una sau două zile, potrivit documentului.

EFSF va putea apoi să vândă obligaţiunile înapoi pe piaţa secundară, odată ce preţurile vor fi crescut, luând în considerare şi posibilele perturbări ale emisiunilor de obligaţiuni efecutate de ţara respectivă pe piaţa principală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO